От х:

Днес в x:

ОбС в менгеме: Отпред кмета, отзад – Иван Петров

Иван Петров държеше под око гласуването. Дори не си водеше записки

В истински капан се озоваха на днешното заседание общинските съветници в Хасково. В залата изненадващо се появи депутатът и лидер на ГЕРБ в региона Иван Петров. Присъствието му явно затегна дисциплината сред новото мнозинство – имаше и кворум, и гласуването вървеше по ноти. Депутатът седна в дъното на залата зад съветниците, които обаче явно чувстваха изпитателния му поглед с гърбовете си.

Проблемът беше, че пред тях пък бе седнал кметът Георги Иванов, който също имаше пряка видимост кой как гласува.

И Иванов, и Петров разполагат с достатъчно лостове за натиск над общинските съветници, така че менгемето, особено за колебаещите се, бе желязно.

И гласуването се бетонира - „за“ - 22 - 24 съветници, против 5 - 6, въздържали се – 12 – 15.

Като начало ОбС отмени старо свое решение, с което узаконяваше предходни дейстивя на кмета. Градоначалникът бе прехвърлил средства от държавната субсидия, предназначена за ремонт на междуселски пътища, към обекти в града. Това по същество е нарушение на закона, ако преди това няма съответно одобрение на трансфера от Общинския съвет. Такова не е имало миналата година, когато са усвоени парите. По-късно кметът поиска ОбС да одобри прехвърлянето постфактум и това бе сторено с минимално мнозинство. Областният управител Румен Данев обаче върна за ново разглеждане казуса, Иван Петров пристигна за респект, и ОбС отмени старото си решение. Така на практика сега Георги Иванов може да бъде предаден за пореден път на прокурор за нарушение на закона. И това най-вероятно ще се случи.

Този вариант бе изложен в залата от самия Иванов. „Целта е кметът на Хасково за пореден път да бъде предаден на прокурор и да бъде отстранен от поста“, обясни той.

С последователно твърдо гласуване съветниците отхвърлиха и двете възражения на кмета срещу предишни техни решения. Първото бе за офиса на ГЕРБ в малкия Бизнесцентър. Новото мнозинство задължи градоначалника да подпише договор за продължаване на наема с партията. Кметът отказа и оспори това решение. ОбС обаче днес го потвърди.

Второто бе за Синята зона. Текстовете от наредбата, които регламентират платеното паркиране, за втори път бяха отменени с 23 гласа „за“ и 15 „против“.

Решението провокира кмета да вземе думата и да заяви, че целта е да се създаде истинска анархия в града. „Хората вече не знаят какво да правят. Избухват и стават инциденти. Това означава, че властта е абдикирала“, каза той.

„Синята зона ще продължи да функционира. Обжалвал съм това решение на ОбС в съда. До произнасянето му паркирането в Синята зона ще е платено“, отсече градоначалникът.

С набраната инерция ОбС пренареди и списъка с общински имоти за продажба през тази година. От него отпаднаха базите в Цигов чарк и Петрово бърдо, както и КДК. Ирена Узунова предложи сумата от евентуалната им продажба да се компенсира с увеличаването на цената на „поземлен имот“, също включен в списъка. Оказа се, че въпросният „поземлен имот“ е всъщност паркингът до XXI век, на който кметът на няколко пъти опита да смъкне цената почти наполовина – от 3.5 млн. на 1.9 млн. лева. Новите оценки на паркинга обаче бяха отхвърлени от ОбС на предишни заседания. Днес той се появи отново, в друг списък. Съветниците одобриха продажбата му, но вдигнаха чувствително първоначална тръжна цена на 2 626 300 лв.

Общинските съветници днес съкратиха наполовина дневния ред, защото отказаха да разглеждат предложенията за одобряване на ПУП (подробен устройствен план). Аргументът им бе, че още преди два месеца са поискали от администрацията създаване на регистър, в който да се включат всички ПУП-ове, минали през експертна комисия, кои от тях са одобрени и кога. Поради липсата на такъв регистър ОбС няма да разглежда подобни предложения на администрацията, обяви от трибуната Антон Иванов, шеф на групата от ГЕРБ.

„Аз ще ви кажа защо е цялата тази разправия с ПУП-овете“, скочи от стола си кметът Георги Иванов. „Цялата работа е там, че не минава един ПУП на Мюмюн Искендер“, заяви той.

Общинският шеф на ДПС Мюмюн Искендер наистина седеше в кафенето до зала „Хасково“ и слушаше внимателно речите от тонколоните. През почивките съветниците от ДПС го наобикаляха и обсъждаха оживено ставащото в залата. Шефът на ГЕРБ Иван Петров обаче също не спеше и през почивките държеше под око групата им.

Тодор Кръшков

Кметът Иванов, за разлика от лютия си опонент Иван Петров, има право да взема думата на сесиите
И тези по средата - между чука и наковалнята
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини