От х:

Днес в x:

Вдигат осигурителната тежест на ЕТ и журналисти

Осигурителната тежест на Едноличните търговци и представителите на свободните професии като журналисти/ адвокати, архитекти, консултанти, експерт счетоводители/ е повишена от началото на тази година, предупреждават данъчните. През 2010-та самоосигуряващите се лица можеха да си внасят здравните и социалните осигуровки върху минимума от 420 лв. През тази година обаче осигурителната им тежест зависи от декларираните доходи през предходната година. Тези които са имали облагаем доход до 5 400 лева годишно за 2009-та, могат да се осигуряват месечно върху не по-малко от 420 лева. Лицата с доход от 5 401 до 6 500 лева – внасят върху не по-малко от 450 лева, с доход от 6 501 до 7 500 лева – върху минимум 500 лева, а тези с над 7 500 лева – върху минимум 550 лева. Самоосигуряващите се лица, които са започнали дейност през 2010-та или ще започват сега през 2011 година, следва да се осигуряват месечно върху не по-малко от 420 лева. Максималният месечен размер на осигурителния доход остава 2 000 лева.

Изключение остават регистрираните земеделции тютюнопроизводители които се осигуряват на 240 лв.

Всички самоосигуряващи се лица, които искат да променят вида на осигуряването си през 2011 година, следва да подадат декларация в териториалната дирекция на НАП на пл. „Свобода“ №2 в Хасково.

Съгласно Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, промяна във вида на осигуровките за календарната година се прави само до края на месец януари с подаване на декларация по образец. Ако лицето не желае промяна в осигуряването си, не подава такава декларация.

Самоосигуряващите се лица, могат да избират за кои осигурителни рискове ще се осигуряват. За инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт месечната вноска е 17,8 на сто върху избрания осигурителен доход, а за всички осигурени социални рискове, без трудова злополука и професионална болест – 21,3 на сто.

За родените след 31 декември 1959 година вноската за допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален фонд остава 5%. Здравната вноска също е без промяна – 8 на сто.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини