От х:

Днес в x:

Лекарска стачка докара заплати в областната болница

Синдикалният лидер д-р Кючуков, зарадва протестиращите с новината че вече имат заплати

Бавените от половин година заплати на хасковските доктори бяха изплатени изведнъж, след като се разбра, че местната МБАЛ обявява стачка. В едночасов ефективен протест, днес пред сградата на управлението се събраха десетки лекари и мед сестри които протестираха срещу орязването на клиничните пътеки и системното забавяне на трудовите възнаграждения. Присъстваха началниците на всички отделения и повечето лекари. Навсякъде обаче имаше дежурни постове за спешни случаи.

Още в началото на протеста множеството бе зарадвано с добрата новина-касата отпуснала 560 хиляди лева за погасяване заплатите за месец септември. Само допреди месец, в болницата се радваха когато взимаха редовно заплати за отпреди два месеца.

Въпреки това, Здравната каса дължи още 306 хиляди лева на хасковската многопрофилна болница. Към тях се добавят още 200 хиляди от целеви субсидии на министерството на здравеопазването. Когато те се преведат ще платим и пътеките, обеща шефа на очно отделение д-р Теньо Тянков, който е КНСБ лидерът в болницата. Колегата му от „Подкрепа“ и началник на Спешно, д-р Димитър Кючуков пък саркастично обобщи-как така до вчера нямаше пари, а днес вече са налице? И двамата синдикалисти похвалиха ръководството на болницата, че прави всичко по силите си да отстоява интересите на болницата. Низшият медицински персонал май бе на друго мнение: „май трябва да протестираме на всяко забавено плащане за да се оправят нещата“.

Това се потвърди и от развоя с другите протестиращи болници. Те бяха главно в столицата. За тях днес бяха отпуснати 9 млн за заплати. Повечето лечебни заведения в страната се ограничиха до морално подкрепа. Общинските болници в Харманли, Димитровград и Свиленград се солидаризираха с протеста на МБАЛ Хасково, но без стачка.

Иначе исканията са едни и същи за всички болници-парите от Касата и министерството да идват в едномесечен срок, да се премахнат делегираните бюджети от 1-ви октомври 2010 г. и да се изработят адекватни такива за следващата година, разбира се с включени в тях клинични пътеки. Лекарите искат и да се потърси персонална отговорност от лицата приели безумието наречено делегиран бюджет.

До дни ще бъдат погасени 100-те хиляди лева задължения на МБАЛ към община Хасково, обещаха от лечебното заведение.Още по темата в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Множеството лекари и сестри бяха готови да стачкуват отново
Д-р Тянков прочете исканията към правителството
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини