От х:

Днес в x:

''Награда златна наколенка''. ГЕРБ брани кмета на Доспат Елин Радев до последно

Парламентът прие информацията, събрана от временната комисия за проверка на дейността на кмета на Доспат

След часове спорове Народното събрание прие информацията, събрана по време на работата на временната комисия за проверка на дейността на кмета на Доспат Елин Радев от ГЕРБ.

Единствено от парламентарната група на ГЕРБ-СДС гласуваха „против“. Депутатите приеха предложението на Венко Сабрутев от ПП-ДБ информацията да се изпрати до вътрешното министерство.

Последното заседание завърши безславно, след като членовете ѝ не можаха да приемат доклад поради изтичане на срока на дейността на комисията, както и липса на кворум. Докладът така и не бе приет и затова днес пленарната зала гласува само информацията, събрана от комисията.

В нея бяха изслушани и множество граждани на Доспат с жалби срещу кмета и неговите практики, но това не доведе до никакъв резултат. Представителите на ГЕРБ в комисията (б.а. Младен Шишков и Красимир Събев) системно защитаваха Елин Радев.

По време на едно заседанията жителят на Доспат Александър Василев пусна запис, в който се чува предполагаемият глас на кмета Елин Радев.

Чува се как той казва реплики като: „и сега фактически трябва оттам да ни дръпнеш едни 50 гласа“; „знаеш, че който е на държавната машина ги използва тея служби за избори“; „не е правилно, но това е България“; „всички горски го правят“; „миналият път теб те оставихме, не те закачахме, оти бяхме те подготвили да те опраскаме, да ти кажа с две думи“; „ще ни направиш едно списъче с едни 40-50 гласа“; „след това може да разчиташ на нас, каквото ти трябва, земи, друго, там общински да взимаш нещо да се развиваш“.

Пуснаха скандален запис на кмета на Доспат: ''Да ми дръпнеш едни 50-60 гласа. Щяхме да те опраскаме'' (аудио)

Цанко Карталов от ПП-ДБ, който бе конкурент на Елин Радев за кметски пост на местните избори през 2023 г., заяви, че докато бил директор на предприятие „Гори и земи“ той и служителите му били подложени на силен натиск от страна на Елин Радев за извършване на злоупотреби с описването на дървесина.

Карталов разказа и за съборени сграда и ограда в Доспат, без общината да е дала правно основание. Платен е и ПУП на главния архитект, който стои без довършена процедура и до днес. Цанко Карталов също така представи разписки за получени пари на ръка от главния архитект на общината.

Костадинов обяви награда „златна наколенка“ за Йордан Цонев

За пореден път дебатът в пленарната зала дерайлира и се отклони от темата на обсъждането.

Красимира Катинчарова от „Величие“ заплаши „Възраждане“ със съд заради друга временна комисия - за разследване на Ивелин Михайлов и дейността на „Исторически парк“.

Маноил Манев от ГЕРБ каза, че с подобни доклади много често се спекулира излишно с информацията на комисията. Той обяви, че става дума за „мачкане на физическо лице“ - а именно кмета Елин Радев.

Маноил Манев. БГНЕС/Надежда Пеева


„Прекаляваме и съсипваме човешки животи и съдби, а нямаме механизъм да възстановим справедливостта след това. „Исторически парк“, колежке, за разлика от човека, за когото говорим, е казус, по който се произнесоха всички служби в България“, заяви Манев.

Той определи доклада като тенденциозно написан и добави, че той цели да повлияе на изборите. След думите му той и Катинчарова си повишиха глас в пленарната зала и се наложи председателстващата заседанието Росица Кирова (ГЕРБ) да ги помоли да успокоят страстите.

Председателят на комисията Александър Вълчев от ИТН отговори на Манев, че кметът е юридическо лице, което оказва натиск върху физически лица в Доспат.

На свой ред лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че партията му ще подкрепи доклада, така както подкрепя всички подобни временни комисии за разследване на порочни практики. След като Костадинов обяви прокуратурата за собственост на Пеевски, получи забележка от председателстващия Йордан Цонев (ДПС).

„Получихте награда златна наколенка, ако не друго“, репликира го Костадинов.

Лена Бориславова (ПП-ДБ) каза, че борбата с корупция не е губене на време или чесане на езици, а основна тема, която трябва да залегне в политическите програми.

Лидерът на групата на ИТН Тошко Йорданов каза, че „както и да се разпорят ГЕРБ този кмет е за прокуратура и това е видно“. Марин Маринов от ГЕРБ отговори, че който има данни за законови нарушения, е длъжен да ги предаде на прокуратурата.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини