От х:

Днес в x:

Двама души са изтеглили с чужди данни 120 000 лв. кредити от банка

Те са арестувани, след като кредитната институция се усъмнила в документите и подала сигнал в МВР

Двама 30-годишни мъже са арестувани за измама, при която е нанесена имотна вреда на банка в размер на 120 000 лв., обявиха от прокуратурата. От съобщението на държавното обвинение става ясно, че те са успели да изтеглят на два пъти по 60 000 лв кредит с на практика фалшиви документи, но с данните на реални хора.

Първо, на 18.06.2024 г. в клон на банка в София, обвиняемият В.Ц. заблудил банков консултант относно самоличността си като кредитополучател, представяйки се за друго лице, и така изтеглил 60 000 лв. На 09.07.2024 г., пак в клон на банка в София, другият мъж - обвиняемият В.С., заблудил банков консултант относно самоличността си като кредитополучател, представяйки се за друго лице и успял да изтегли други 60 000 лв.

Двамата мъже са привлечени като обвиняеми за измама, извършена чрез манипулирани документи за самоличност, съобщи на брифинг говорителят на Софийска районна прокуратура Николай Николаев. Той добави, че предстои внасяне на искане в съда за постоянния им арест, засега те са задържани за до 72 часа.

Наблюдаващият прокурор Теодора Тодорова заяви, цитирана от БТА, че двамата са поискали да изтеглят кредит и са представили пред банков служител документи за самоличност с техни снимки, но данните на тях са били на други реални, платежоспособни граждани.

Измамата е направена през юни и юли месец, като банката е подала сигнал до органите на реда, след което е започнала работата по случая. Разследването продължава, като се проверява как са изготвени фалшивите лични документи, дали двамата обвиняеми са имали съучастници, както и дали са вършили и в други банкови институции подобни измами.

Главен инспектор Йордан Пешев от „Икономическа полиция“ към СДВР коментира, че сигналът за измамата е подаден преди около месец. Той уточни, че след интензивна работа извършителите са установени и арестувани. Също така отбеляза, че обвиняемите не са познати на полицията и нямат криминални прояви. Главен инспектор Пешев добави, че няма да се наложи реалните граждани, чиито данни са използвани, да връщат отпуснатия кредит.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини