От х:

Днес в x:

Кулинарен празник организират в село Сталево

Изображение 1 от 3

    Кулинарен празник „С уникалните гозби на дедите ни, с духа на традициите и вярата в църквата“ ще събере за пети път в село Сталево най-добрите майсторки от читалищата от община Димитровград, както и гости от Неделино, Смилян, Карлово  и ученици от паралелката по "Готварство" на професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Димитровград.  Посетителите на събитието ще могат да видят на място как се приготвя качамак, смигдал, как се правят пазлами и булгур, както и как дедите ни са биели масло в бутало. Стара техника за правене на сирене в тензух, подтиснато от камък ще показва приготвянето на любимият и широко разпространен в българската кухня млечен продукт.

    Събитието ще се проведе на 28 септември 2024г. от 10.00ч. на площада пред читалището в селото. Очаква се над 80 ястия да бъдат представени във вкусната надпревара, организирана от НЧ "Васил Левски 1929".   Кулинарното изложение освен, че има за цел да съхрани традициите на автентичната тракийска кухня има и конкурсен характер, в който участниците ще се състезават в четири категории за: "Хлябове, баници и пити", "Ястия", "Булгур" и "Сладки изкушения". Жури ще определи най-добре приготвените ястие в различните категории, а отличените ще получат грамоти и тематични награди за старанието си. Ще бъде отличено с награда и най-интересното ястие представено на кулинарният празник.

    Станалият традиционен фестивал на ястията събира гости от цялата страна. Той се провежда ежегодно всяка последна събота на месец септември в село Сталево.   В изложението се показват характерни за селото и региона ястия като яхния от сини сливи, булгур, смигдал, каша, качамак, тюрлю гювеч, яхнии, масленици и други вкусни български гозби. целта на празника е да се покажат ястия от миналото на нашите предци.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини