От х:

Днес в x:

ВСУ с втори пробив в Курска област, взе под контрол и град Весьолое

В четвъртък, 12 септември, украински сапьори са успели да пробият руската отбрана по границата близо до село Нови Път, на около 30 км западно от украинското настъпление в Курска област.

Според „Форбс“, това действие в началото е изглеждало като кратко и незначително нападение, но бързо се е превърнало в много по-опасен за руснаците развой на събитията.

Украинските бронирани машини бързо напреднаха на няколко километра след Нови Път към близкия град Весьолое. ВСУ достигнаха до южните покрайнини на населеното място и на практика поеха контрола над него.

Смята се, че това се е случило в събота.

В неделя изтребител на силите за отбрана на Украйна хвърли планираща бомба със сателитно насочване върху руска позиция в сграда в центъра на Весьолое. Унищожаването е било наблюдавано от дрон от от украинското безпилотно подразделение Khorne.

„Всички ви виждаме“, иронизираха те в социалните мрежи.

Както отбелязва изданието, руският гарнизон около Весьолое включва голям брой зле обучени млади наборници, които според политиката на Кремъл не трябва да участват в бойни действия. Вероятно именно участието на неопитни и зле обучени наборници е довело до бързото настъпление на ВСУ в тази посока.

„Шокиращо е, че отбраната на руснаците във Весьолое очевидно зависи и от необучени млади мъже в тийнейджърска възраст или малко над 20. Ако Москва реагира на украинската атака по същия начин, по който реагира на по-широкото украинско нахлуване в Курска област миналия месец, то може да се наложи отново да бъдат пренасочени по-добре обучени въздушнодесантни сили, които да притъпят украинската офанзива“, отбелязва „Форбс“.

Освен подразделението Khorne, не е известно кои други украински сили участват в боевете за Весьолое. Заслужава да се отбележи обаче, че на видеото от дрон се вижда, че в пробива участват бронирани камиони „Кирпи“ турско производство, които се използват в украинска морска пехота. 36-та бригада на морската пехота участва в бойни операции източно от Курск, така че е възможно нейни бойци също да са участвали и в тази операция.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини