От х:

Днес в x:

Три версии за авиокатастрофата в „Граф Игнатиево“

Работи се по три версии за трагедията със загиналите пилоти в „Граф Игнатиево“, съобщава БНТ, предаде News.bg. Майор Христо Анчев - наблюдаващ прокурор от Военно-окръжната прокуратура в Пловдив обясни, че става въпрос за човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда. Ще бъдат назначени експертизи и разпитани свидетели.

Тази сутрин следствените действия в база „Граф Игнатиево“ бяха подновени.

Анчев обясни, че втори оглед засега не се налага, тъй като местопроизшествието така или иначе е запазено - то е във военно формирование.

Той посочи, че причината не може да се изясни толкова бързо. Разследващите очакват данните от черната кутия да стеснят версиите за инцидента.

Анчев отбеляза, че според експертите откритата вчера черна кутия на самолета е сравнително запазена и може би ще се разчете.

Той обясни, че се налага обезопасяване на местопроизшествието заради боекомплектът в самолета - имало е снаряди.

Ако се наложи, разследването ще бъде удължено извън законовите ограничения за такъв тип произшествия.

Анчев поясни, че съдебно-медицинската експертиза, т.е. причината за смъртта на двамата летци, ще стане бързо, но това не важи за техническите.

Законният срок за разследване е два месеца, но той може да бъде удължаван, ако е необходимо.

Според Анчев експертизите едва ли ще могат да бъдат изготвени в този срок, но всички свидетели ще бъдат разпитани.

Междувременно Димитрина Попова - съпруга на загиналия през 2021 г. пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев, призова за оставки във висшето военно ръководство.

Запитан за оставката си, вчера началникът на ВВС генерал-майор Димитър Петров определи загубата на най-добрия си приятел също като наказание.

От Министерството на отбраната още не са посочили датите за двете поклонения пред майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Това вероятно ще се случи след края на нужните проверки.

Днес, неделя и понеделник са обявени за дни на траур във военните структури. Знамената ще бъдат свалени наполовина.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини