От х:

Днес в x:

На „златната локва“ сурвакат с 20 лв. банкова такса тировете

Крайно време е агенцията по храните да обясни какви пари събира по ГКПП-тата и защо

„Рекетът по границите продължава. Миналата седмица показах случващото се на ГКПП „Капитан Андреево“. На друг пункт - „Лесово“,  таксата на БАБХ за дезинфекция е 20 лв. за чужденци. Толкова е и банковата такса - също 20 лв."

Това твърди в нова публикация във Фейсбук бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. „Вече има реакции от асоциации на превозвачи от чужбина, които алармират българската страна и питат защо им искат общо по 40 лв. (20 евро)", пояснява той в поста си. Мирчев е приложил и платежни документи за соленото таксуване, както и кореспонденция с оплаквания на транспортни компании.

От коментарите под публикацията на Ивайло Мирчев става ясно, че българските камиони са освободени от банковата такса и плащат само за дезинфекцията. Това делене на превозните средства на „наши и чужди“ може да докара главоболия на България  с ЕК - защото звучи като недопустима според европравилата дискриминация.

В предната си публикация Ивайло Мирчев разкри, че на ГКПП „Капитан Андреево“ леките коли плащат по 4 лв. на БАБХ за преминаване през „златната локва“ за дезинфекция плюс 3 лв. - такса за банката, която се събира независимо дали шофьорът плаща кеш или с карта.


От държавната агенция не благоволиха да коментират тази информация. Вместо БАБХ реагира обслужващата я по граничните пунктове банка - Инвестбанк, която даде подробни разяснения през медиите.

Очакваме Българската агенция за безопасност на храните да си изрови главата от пясъка и най-после да обясни защо шофьорите, преминаващи границата, са принудени да плащат високи такси и защо има различно третиране за български и за чуждестранни превозни средства.

Шофьори на чуждестранни камиони се възмущават, че че на границата в България им взимат по 40 лв. за обеззаразяването.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини