От х:

Днес в x:

Как да изчистим грешките на колата сами

Индикаторите на таблото мигат, а вие нямате представа какво се случва. Това показва, че трябва да се предприемат действия за ремонт на колата и изчистване на грешки. Възможно е да не искате или да не можете да отидете в сервиз. Затова има начини за самостоятелна диагностика на кола.
Как можем да се справим с поправката на автомобилни грешки?

Паметта за грешки може да бъде прочетена и изтрита с автомобилна диагностика. Има три вида диагностични устройства. Това са външни устройства, диагностичен софтуер и приложения за изчистване на грешки в автомобил. Данните на вашия автомобил се четат с помощта на тези устройства и кодовете за грешки също могат да бъдат изтрити.

За целта ви е необходим софтуер и скенер, който поддържа връзката между автомобила и устройството за ремонт на колата. В зависимост от устройството може да платите от сто евро за диагностично приложение за изчистване на грешки или няколко хиляди евро за външно професионално устройство в различни сервизи за ремонт на колата.
Кога е необходимо да се четат и изчистват грешки?

Както може би знаете, технологията на съвременния автомобил е толкова сложна, колкото тази на компютъра. Вашето МПС всъщност е компютър на колела и ремонт на колата може да е сложен. Паметта за автомобилни грешки или неизправности е един компонент и нейната отговорност е да записва механични или електрически дефекти или неизправности. След това тази информация може да бъде прочетена и оценена с цел изчистване на грешки и избягване на скъп ремонт на колата.

Честно казано, няма предписан редовен интервал за четене и изчистване на грешки. Това означава, че обикновено едва ли ще трябва да обръщате внимание на паметта за грешки. Въпреки това, когато всички светлини и символи започнат да мигат на таблото, е време за щателна проверка и дори професионален ремонт на колата.

Освен това е препоръчително да четете паметта за грешки на определени от вас интервали, тъй като това означава, че можете да уловите дребни проблеми и да предприемете изчистване на грешки, преди да причинят големи щети и непланиран ремонт на колата.
Как да направим изчистване на грешки без устройства?

Има възможност да прочетете и изтриете паметта за грешки, без да се налага да харчите пари за диагностични устройства или софтуер за ремонт на колата. Това обаче работи само за превозни средства с електронен педал на газта. По-новите превозни средства вече имат такъв.

Тъй като електронният педал на газта е свързан със сложните устройства за управление на автомобила, вградената памет за грешки може да бъде достъпна и показана чрез този метод за изчистване на грешки.

Контролната лампа на двигателя играе важна роля. Многократно мига, използвайки светлинни сигнали, които показват числата от едно до девет и се вижда четирицифрен код. Едно мигане означава числото едно, десет мигания означават числото нула.

Когато колата е паркирана и запалването е изключено, натиснете силно педала на спирачката и газта. При автомобили с автоматична скоростна кутия лостът на трансмисията трябва да бъде поставен в положение „D“. Сега завъртете ключа за запалване в положение „запалване“.

Контролната лампа на двигателя трябва да мига след кратко време и да показва числата в гореспоменатите светлинни сигнали. Най-добре е да запишете числата на бележник, за да не пропуснете някое.

Ако контролната лампа на двигателя мига, без да спира, това означава, че няма данни в паметта за грешки. Ако не сте сигурни или правите това за първи път, по-добре е да потърсите съвет от професионалист за изчистване на грешки.

Не трябва да разчитате изцяло на този метод, тъй като неправилно интерпретиран код може да има сериозни последствия и да доведе до скъп ремонт на колата.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини