От х:

Днес в x:

Как да разберете кои обувки са вредни за краката ви?

Да знаете кои обувки са вредни за краката ви е от решаващо значение за поддържане на здравето на краката и за предотвратяване на различни проблеми като болка, нараняване и дългосрочни деформации. Ето основните показатели, които показват, че даден чифт обувки може да не е подходящ за краката ви:

 

Лошо прилягане

Лошото прилягане е един от най-очевидните признаци за лоши обувки. Твърде тесните обувки могат да причинят мехури, буниони и мазоли, а твърде свободните обувки могат да доведат до нестабилност и да увеличат риска от изкълчване на глезена. Уверете се, че между най-дългия пръст на крака ви и края на обувката има достатъчно пространство (около половин инч). Обувката трябва да е плътно прилепнала и около петата, без да се хлъзга.

 

Липса на опора за свода

Обувките без подходяща опора за свода могат да доведат до проблеми като плантарен фасциит, особено при хора с висок свод или плоско стъпало. Обувките трябва да имат контурна стелка, която поддържа естествената форма на свода. Ако изпитвате болки в свода или в петата, това може да е знак, че обувките ви нямат подходяща опора.

 

Недостатъчно омекотяване

Обувките с недостатъчно омекотяване могат да причинят болки в ставите и натоварване на стъпалата. Търсете обувки с подходяща подложка, особено ако прекарвате много време в стоене или ходене по твърди повърхности. Спортните обувки и тези, предназначени за продължително носене, трябва да имат допълнителна омекотяваща подложка в областта на петата и предната част на крака.

 

Лошо качество на материалите

Обувките, изработени от некачествени материали, могат бързо да се изхабят, като загубят своята опора и омекотяващи свойства. Материалите, които не дишат добре, също могат да доведат до проблеми със стъпалата, като например атлетично стъпало. Избирайте обувки, изработени от висококачествени, дишащи материали като кожа или мрежа.

Високи токчета и заострени пръсти

 

Обувките с високи токчета и тези със заострени пръсти могат да бъдат особено вредни. Високите токчета оказват прекомерен натиск върху стъпалата и могат да доведат до заболявания като метатарзалгия, чуковидни пръсти и буниони. Обувките със заострени пръсти могат да притиснат пръстите на краката, причинявайки деформации и болка. Ако трябва да носите високи токчета, избирайте такива с по-нисък ток (за предпочитане по-малко от два инча) и по-широко поле за пръстите.

Липса на гъвкавост

Обувките, които са твърде твърди и не се огъват в областта на стъпалото, могат да възпрепятстват естественото движение на краката, което води до дискомфорт и травми. Добрата обувка трябва да има известна гъвкавост, за да позволява на крака ви да се движи естествено.

 

Износени обувки

Дори и най-добрите обувки се износват с времето. Обувки, които са загубили омекотяването си, имат износени подметки или признаци на неравномерно износване, могат да допринесат за болки в краката и наранявания. Обикновено се препоръчва спортните обувки да се сменят на всеки 300-500 мили или когато показват значителни признаци на износване.

 

Неподходяща функция за дейността

Носенето на неподходящ тип обувки за определена дейност също може да доведе до проблеми. Обувките за бягане са предназначени за движение напред и омекотяване, докато обувките за тенис предлагат странична опора за движение настрани. Уверете се, че обувките ви са подходящи за дейността, с която се занимавате.

Като обръщате внимание на тези признаци, можете да направите по-информиран избор и да се уверите, че обувките ви подпомагат цялостното здраве на краката ви. Редовното оценяване на обувките ви по тези характеристики може да предотврати много често срещани проблеми с краката и да помогне за поддържане на комфорт и мобилност.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини