От х:

Днес в x:

Как се приема витамин В12

Витамин B12 е водоразтворимият витамин с най-сложната молекулярна структура от всички витамини. Приемът на витамин B12 играе ключова роля по време на формирането на червените кръвни клетки, клетъчния метаболизъм, производството на ДНК, работата на нервната система, здравето на щитовидната жлеза, надбъбречните хормони и много други.

Приемът на витамин B12 е жизненоважен, тъй като сред най-незаменимите му ползи е участието му в производството на червените кръвни клетки и усвояването на желязото. Това е ключово за предотвратяването на анемия, защото при дефицит здравите кръгли червени кръвни клетки стават по-големи и овални. По този начин те не могат да се придвижат от костния мозък в кръвта с нужната скорост и причиняват мегалобластна анемия.

Предпазва мозъка

Има множество доказателства, че той може да предпази мозъка от атрофия и загуба на памет. Това особено важи за хората в напреднала възраст, които имат деменция, болест на Паркинсон или форма на Алцхаймер. Затова е изключително важен за здравето на нервната система, психиката, паметта и концентрацията.
Влияе на здравината на костите

Медицинско изследване, проведено сред близо 3000 възрастни участници, доказва, че хората с такъв дефицит имат по-ниска костна плътност от нормалната. Затова може да предпази от остеопороза.

Приемът на витамин B12 и енергията

Всички витамини от групата В играят съществена роля в производството на енергия в тялото. Всъщност един от най-честите ранни признаци на дефицит са именно умората и липсата на енергия. В такъв случай използването на добавка или увеличаването на приема ще подобри енергийното ниво.

Повишава доброто настроение

Приемът на витамин B12 има жизненоважна роля в синтеза и метаболизма на серотонина - „хормона на щастието“, отговорен за доброто настроение. Неговият дефицит в организма може да доведе до намалено производство на серотонин и да отключи тревожност и депресия. Той също така участва и в производството на мелатонин, на когото дължим качествения си и здрав сън.

Дефицит на витамин B12 - симптоми

Лек дефицит може да доведе до анемия, умора, гадене, безсъние, загуба на апетит и преждевременно посивяване на косата.

Средносрочният дефицит може да доведе до изтръпване в пръстите, игличкане, смущения в паметта и баланса, световъртеж, треперене, проблеми с очите, заболявания на черния дроб и други.

А дългосрочният може да доведе до увреждане на мозъка и централната нервна система и съпътстващите ги заболявания (деменция, халюцинации, Алцхаймер, множествена склероза)

Храните - източници на този витамин, са месото, черния дроб, дреболиите, млякото и яйцата. Витаминът обаче е изключително чувствителен към топлина и над 80 градуса се унищожава, затова приемът на животински храни, минали термична обработка, не гарантира наличието му.

Важно е да напомним, че дори при прием на хранителни добавки е добре първо да се консултирате с лекар.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини