От х:

Днес в x:

Два мача и много неизвестни: какво предстои в полуфиналите на Евро 2024

Четири отбора, едва три оставащи мача и само един победител - Евро 2024 се насочва към заключителната си фаза, като предстоят полуфиналите. В този етап на турнира предстоят двубоите Испания - Франция и Нидерландия - Англия, които ще определят и двата финалиста.

УЕФА вече определи мачовете като непредсказуеми, а анализаторите откроиха факта, че четири традиционни футболни сили достигат до полуфиналите и за пръв път от доста време няма изненадващ участник.

Полуфиналите ще се изиграят на 9 и 10 юли - първо е мачът Испания - Франция в Мюнхен, а след това Нидерландия и Англия, които се срещат в Дортмунд.

Пътят на полуфиналистите

Испания, който след четвъртфиналите беше определен за фаворит от букмейкърите, е най-стабилно играещият тим на европейското първенство. Съставът е единственият, който спечели и трите си мача в груповата фаза, при това, без да допусне гол.

В нея Испания надви Хърватия с 3:0, Италия с 1:0 и Албания с 1:0. В осминафиналите тимът на Луис де ла Фуенте разгроми Грузия с 4:1, а след това дойде драмата с Германия - 1:1 в редовното време и успех в 119-ата минута на продълженията.

Анализатори открояват Испания като най-балансирания отбор на европейското първенство. Треньорът Де ла Фуенте се възползва от опита на футболисти като Алваро Мората, Родриго Ернандес, Аймерик Лапорт и Даниел Карвахал (бел. ред. - наказан за полуфинала), както и от енергията на по-младите като Ламин Ямал.

Франция: след финал на Евро 2016, световна титла през 2018, както и финал в Катар 2022, всички погледи бяха насочени към френския отбор още преди началото на шампионата. Тимът на Дидие Дешан обаче е далеч от убедителен, като завърши втори в група D.

Французите победиха Австрия на старта след автогол, а след това записаха две равенства - 0:0 с Нидерландия и 1:1 с Полша. Последва успех над Белгия в осминафиналите, дошъл отново след автогол. В четвъртфиналите беше елиминиран тимът на Португалия след дузпи.

Куриозно Франция достигна до полуфиналите, без да има гол от игра и без да показва най-доброто си лице. Килиан Мбапе счупи носа си още в първия мач, а след това среща трудности в мачовете. Франция обаче разчита много на силната си защита, като е отборът, позволил най-малко опасности пред вратата си.

Англия - ако към Франция има критики на Евро 2024, то те са многократно повече към състава на Англия. Тимът, воден от Гарет Саутгейт, постига целите си, но не очарова с футбола, който играе.

С една победа и две равенства Англия завърши като водач в група С - 1:0 над Сърбия, последвано от 1:1 с Дания и нулево равенство със Словения. След това дойдоха и два инфарктни успеха в елиминациите. В осминафинала Англия победи Словакия с 2:1 след продължения и обрат, а в четвъртфинала премина през дузпи срещу Швейцария.

Дотук в първенството отборът показа, че е зависим от Джуд Белингам, а въпреки че има два гола капитанът Хари Кейн не убеждава с играта си. Треньорът Саутгейт търпи много критики заради предпазливия си стил и нежеланието му да прави промени.

В двата мача от елиминациите Англия нямаше точен удар до края на срещите си.

Нидерландия - старт без очаквания и достигане до полуфиналите. Историята на Нидерландия на Евро 2024 се развива с обрати и отвъд предварителните прогнози. Тимът е единственият полуфиналист, който успя да стигне до елиминациите, въпреки че завърши трети в своята група.

В група D Нидерландия победи Полша с 2:1 след обрат, след това направи 0:0 с Франция и загуби драматично от Австрия с 2:3. Въпреки това отиде на осминафинал като един от четирите най-добри отбора, завършили трети. Това се оказа и голям късмет, тъй като съперник беше Румъния, разгромен с 3:0.

В четвъртфинала Нидерландия победи Турция с 2:1.

От четирите полуфиналиста Нидерландия е единственият, който се лута в представянето си - редува много силни периоди с много слаби такива. Треньорът Роналд Куман също е критикуван за част от решенията си.

Прогнозите на специалистите

Титла за Франция или Испания - това предрича суперкомпютърът на Opta. Една от технологичните компании, които следят в детайли европейското първенство, направи своята прогноза преди полуфиналите.

Шансовете на Франция за титла са оценени с 30.49 процента, срещу 30.30% за Испания.

От Opta са убедени, че който от двата отбора спечели полуфинала на 9 юли, ще триумфира и с титлата пет дни по-късно в Мадрид. Интересното е, че в анализа на суперкомпютъра Испания има много леко предимство в прекия двубой с Франция (50.21 срещу 49.79 процента).

В същото време шансовете за Англия, фаворит на букмейкърите и на Opta преди турнира, вече са 22.98 процента. Нидерландия е четвърти с 16.23% шанс за титла. 

Програмата за мачовете
9 юли 22.00 ч. Испания - Франция, пряко по Нова и "Диема Спорт 3"
10 юли 22.00 ч. Нидерландия - Англия, пряко по БНТ1 и БНТ3

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини