От х:

Днес в x:

Проблеми с новите лични карти с чип - банкови офиси не могат да ги обработват

Дни след въвеждането на новите лични карти с чип с биометрични данни, някои от притежателите им се оплакаха от проблеми с тях. Оказва се, че в офисите на някои банки тези карти не може да бъдат разчетени от специалните за целта устройства, пише "Сега".

Клиенти се оплакаха в социалните мрежи, че им е отказана банкова услуга - откриване на сметка, превод, теглене на суми - след като новите карти не са били валидирани от банковите четци. Те били помолени да посетят банковия офис след няколко дни, докато се установи какъв е проблемът.

От Асоциацията на банките в България (АББ)  обясниха, че банките използват различни методи на валидация на личните документи и не всички от тях използват четци. Излиза, че проблем е имало само там, където се ползват четци.

В същото време пострадали клиенти се оплакват, че новоиздадените им лични карти с биометрични данни не са разпознати, дори и когато данните им са били въвеждани ръчно. Те са били помолени да посетят банковия офис след няколко дни.
 

Новите лични документи съдържат много и по-сериозни защити. Те бяха въведени на 17 юни.За първи път в личните документи биометрични данни – пръстови отпечатъци от двете ръце, а след известно време ще има възможност и за т.нар. електронна идентификация.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини