От х:

Днес в x:

Как да предотвратим риска от развитие на остеопороза?

Профилактиката на остеопороза при жените е от решаващо значение за поддържането на здравето на костите и предотвратяването на потенциални компликации като фрактури. Остеопорозата е заболяване, при което костната плътност намалява, като костите стават по-крехки. Жените, особено след менопаузата, са особено подложени на риск за развитие на остеопороза, тъй като нивата на естроген, ключов хормон за здравето на костите, спадат значително.


Един от основните аспекти на профилактиката на остеопороза е поддържането на активен начин на живот. Редовната физическа активност, например ходене, бягане, танци или упражнения с тежести, е от съществено значение за укрепването на костите и подобряването на костната плътност. Умереното упражнение стимулира костната тъкан, като я поддържа силна и устойчива на стрес.


Здравословното хранене е също важно за профилактиката на остеопороза. Включването на достатъчно количество калций и витамин D в диетата е от основно значение за здравето на костите. Калцият се намира в много източници като млечни продукти (мляко, сирене, йогурт), зеленчуци като броколи и мазнини, като зехтин. Витамин D, който е важен за абсорбацията на калций в организма се синтезира основно чрез излагане на слънце, но може да се приема и чрез добавки, особено при недостатъчна слънчева експозиция.

Освен калций и витамин D, други витамини и минерали играят също важна роля за здравето на костите. Витамин К например помага за правилното съединяване на калций в костната тъкан и е важен елемент от процеса на минерализация на костите. Магнезият е също от значение за здравето на костите.


Животът на костите може да се влоши от някои навици и като например тютюнопушене и консумацията на алкохол. Тютюнопушенето води до намаляване на костната плътност, като същевременно увеличава риска от фрактури. Употребата на алкохол може да увеличи загубата на калций чрез урината и да влоши абсорбцията на витамин D в организма.


Важно е също така да се поддържа редовен медицински контрол. Въпреки че остеопорозата често не проявява симптоми в началните си стадии, медицинският преглед може да извади наяве рискови фактори или начален падеж на костната плътност, което позволява на лекаря да предприеме необходимите мерки. Скринингът с помощта на специализирани тестове като DXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry) може да предостави оценка на костната плътност и да помогне за ранното откриване на остеопороза.


Профилактиката на остеопороза при жените изисква системен подход, който включва здравословен начин на живот, включително редовна физическа активност, здравословно хранене, внимание към консумацията на алкохол и никотин, както и редовен медицински контрол. Тези мерки не само помагат за поддържане на здравето на костите, но и намаляват риска от сериозни здравни проблеми, свързани с остеопороза.


Референции:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4176573/
2. https://osteoporosis.ca/facts-and-stats/
3. https://www.scientiacme.org/cmecoursecontent.php?ID=331&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMImryNz4PfhgMVSpWDBx1qIQJPEAAYASAAEgIKePD_BwE

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини