От х:

Днес в x:

Филм за Александровската гробница отстранен скандално от фестивал в Шумен

Хасковският филм „Безсмъртие в камък“, посветен на откриването на тракийската гробница край село Александрово, е бил отстранен скандално от Международния фестивал на любителските исторически филми, който се състоя от 28 до 30 юни в Шумен.

За това алармира сценаристът на продукцията д-р Веселина Узунова от РИМ Хасково.

„Те просто бяха решили да не ни допуснат до конкурсната програма. Първо ни казаха, че не могат да включат филма, защото е финансиран по европейска програма. Оказа се, че и другите филми също имат европейско финансиране. След това ни казаха, че сме пропуснали крайния срок, въпреки че всичко беше изпратено навреме. И накрая заявиха, че няма да ни допуснат, защото конкурсът е за любителски филми, а нашият е заснет прекалено професионално“, разказа тя пред Haskovo.net.

Според нея и трите аргумента са абсолютно нелепи.

„Просто организаторите си бяха направили някаква предварителна класация и нашия филм им обърка сметките. Не го допуснаха до участие, защото явно беше толкова добър, че нямаше как да не влезе в наградите. Много сме огорчени и се чувстваме незаслужено ощетени“, допълни д-р Узунова.

Според нея, никой от екипа не е държал да спечели награда. Просто са искали филма им да бъде показан, защото е добър и недопускането му ощетява зрителите.

„Безсмъртие в камък“ е късометражен филм, който разказва за откриването на Александровската гробница, трудният път за нейното проучване, консервацията и построяването на Музея на тракийското изкуство. Режисьор и оператор на филма е Николай Скерлев.

7 български филма и 19 киноленти от чужбина са били включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, става ясно от официалния сайт на събитието. В тазгодишното издание на фестивала са участвали кинолюбители от Русе, Добрич, Варна, Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Белоградчик, Търговище, Каспичан и Шумен. Филмите от чужбина са от Черна гора, Великобритания, Нидерландия, Република Северна Македония, Молдова, Словения, Украйна и Русия.

„Общо над 60 са подадените заявки. 56 от тях отговарят на изискванията в регламента и са допуснати за участие“, пишат организаторите. Липсват обяснения от тях за това кои филми не са допуснати и какви са били причините за това.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини