От х:

Днес в x:

Собственици на солари протестират заради екстремни цени

Новата методика на КЕВР за оценяване на балансиращата енергия довела до десетократно по-големи разходи на ВЕИ производителите

Собственици на фотоволтаични и ветрогенераторни централи блокираха пътя Русе-София при плевенското село Ясен. Протестът им е заради новата методика на КЕВР от 1 май за изчисляване на цената на т.нар. балансираща енергия, довела до екстремно високи цени за недостиг и излишък на електроенергия.

През май тези цени варираха от минус 2684.50 лв./МВтч и 6342.00 лв. и доведоха до огромни сметки за производителите на ток от слънце и вятър.

„Разходите ни за небаланс за май са по-високи от приходите, които имаме от изкупуването на тока.  Освен цената за небаланс, трябва да платим и за пренос по мрежата, счетоводни разходи, осигуровки. Ако не се промени методиката сме изправени пред фалит“, коментираха собственици на фотоволтаични централи.

Първи за проблема алармираха търговците на електроенергия, които са част от т. нар. балансиращи група. Те обявиха, че разходите им за балансиране се повишават десетократно през май и няма как със задна дата през юни да променят договорите си с производителите на ток. Затова призоваха КЕВР да отмени новата методика за определяне не цените за балансиране на електроенергийния пазар.

Преди седмица от регулатора обещаха да намерят решение до края на месец юни за по-справедлив начин на разпределение на разходите за балансираща електроенергия между всички участници на пазара.

Търговци на ток и собственици на ВЕИ централи обвиниха държавния „Електроенергиен системен оператор“, който всъщност е изработил новата методика, за заложените нови коефициенти, които увеличават значително цените за недостиг и излишък, от което печели основно ЕСО.

„Принудени сме да префактурираме директно разходите за балансиране за месец май на своите клиенти, от което може да последват съдебни спорове“, казаха търговците. Те са недоволни и от увеличените гаранционни обезпечения към ЕСО, които при създалата се ситуация повечето търговци няма да имат възможност да изпълнят. Така ЕСО ще трябва да прекрати участието им на пазара на електрическа енергия.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини