От х:

Днес в x:

Издигат паметник на Иван Асен II за 800 години от победата при Клокотница

Изображение 1 от 4

    Паметник на Иван Асен II ще се издигне край Хасково на мястото, където е спечелена битката при Клокотница. Идеята е част от амбициозна програма за отбелязване на 800 години от битката при Клокотница. Това обявиха на съвместна пресконференция кметът на Хасково Станислав Дечев, директорът на РИМ Пенко Добрев и художникът Владимир Запрянов. Тримата ще бъдат в основата на местна инициативна група, която ще обедини усилията на местна власт, творци, историци и археолози за отбелязване на паметната годишнина.

    „Годишнината е на 9 март 2030. През тези повече от пет години ще има достатъчно време да се обмислят и организират различните инициативи. Една от тях ще бъде обявяването на конкурс за паметник на славния владетел, който печели най-голямата българска победа през Второто българско царство. Община Хасково ще има достатъчно собствени ресурси да финансира събитията по отбелязването на годишнината, но за някои дейности може да се търси подкрепа от държавата и европейски проекти“, каза кметът Станислав Дечев. Той беше категоричен, че няма да се търсят средства от дарения за инициативата.

    „Амбицията на Регионалния исторически музей е да има колкото се може повече археологически изследвания на терена на битката. Ако има достатъчно находки ще бъде организирана отделна експозиция, с артефакти от времето на битката при Клокотница. Ще организираме и редица конференции и форуми, на които ще поканим най-добрите историци, специалисти по Средновековието“, каза директорът на регионалния музей Пенко Добрев.

    Художникът Владимир Запрянов определи идеите като „грандиозни“. Той се ангажира да помага с личните си контакти за организирането на конкурса за паметник на Иван Асен II.

    „Ще поканим да участват най-добрите скулптори на България. Повече от пет години изглежда като много време, но то всъщност е напълно достатъчно, за да може нещата да се организират без напрежение и да дадат добър творчески резултат“, допълни Запрянов.

    Инициативната група ще се стреми и към това Хасково да бъде основен център на Националните честванията, посветени на 800 години от битката при Клокотница. Заедно със столицата на Второто българско царство Велико Търново.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Бр
      браво
      27 -3
      18:12, 19 юни 2024
      Инициативате е добра, поздравления.ОБАЧЕ има крещящи неща за оправяне в града, защо не ги оправяте.Например оградата по улицата която слиза надолу между младежкия дом и училище Васил Левски.Заградено е с лента.Смятате ли че това е достатъчно?Колко години никой нищо не е пипнал там да оправи.Какво чакате от общината? Слава ли? И като съм тръгнал да ви казвам да ви кажа още - Екопрогрес са жив зян и изобщо не си гледат работата.Какво чакате - да бъдат доволни гражданите ли?Ами гржданите не са доволни от Екопрогрес - изключително селски изпълнения ... Идват избори, ами вие дори не се постарахте ...
      • Ид
        Идеален
        14 -11
        20:32, 19 юни 2024
        Идеята е крещяща Колега! Някой от някъде трябва да суче 5г и после....било каквото било! Не сме на власт,не можахме да го построим! Тези всичките прасета са готови майка си да накълцат на парчета и да я продадат за свинско месо!
    • 2
      Ан
      антимишок
      7 -4
      23:57, 19 юни 2024
      Работещите в Екопрогрес,тролейте и т.н общински фирми да стягат „заддниците"-ще правят „дарение" след „дарение"!Нали помните историята със статуята на дева Мария и „камбанарията"......
    • 3
      Bl
      Blessings
      8 0
      11:41, 20 юни 2024
      Навремето момчето с карираната ризка се тресеше от страх да свидетелства срещу Георги Иванов, но сега е в стихията си. Пълно е с такива "герои" като него. Имаше даже и песен на Тодор Колев за такива персони.
    • 4
      Ва
      Ванката
      8 0
      15:06, 20 юни 2024
      Браво !! Хубаво би било да поканят и кмета а Клокотница ,Днаила Атанасова, защото тя направи така че, да се заговори за това село! И много глупаво би било че не са я поканили защото не е от ГЕРБ а от Има Такъв Народ! И ако някой се съмнява кой е причината за това действие на Хасковска община , идете и попитайте хората които живеят в Клокотница и ще разберете истината!! И да се знае , това обещание ние ще си го търсим!!!!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини