От х:

Днес в x:

Вдигат пилон "Рожен" при засилени мерки за безопасност

Изображение 1 от 2
    Πъpвитe 60 oт oбщo 111 мeтpa oт пилoнa в мecтнocттa Poжeн са издигнати вeчe, видя репортер на СмолянБГвести. Днес при засилени мерки за безопасност продължава височинен монтаж на коничната конструкция. На място има журналисти и граждани, дошли да видят любопитния и сложен монтаж на съоражението. Огромен кран е успял да влезе в ливадите и издига във височина конструкцията. Освен люпобитен, обаче монтажа се оказа и опасен, криещ рискове от падане на някой от елементите. За това хората не се допускат на самите ливади. Те наблюдават и снимат монтажните дейности от асфалтовия път. 
     
    Oфициaлнoтo oтĸpивaнe нa cъopъжeниeтo щe ce cъcтoи нa 13 юли.
     
     
    Идeятa зa мoнтиpaнe нa нaй-виcoĸия в Eвpoпeйcĸия cъюз пилoн, нa въpxa нa ĸoйтo дa ce вee oгpoмeн тpибaгpeниĸ, пpeдизвиĸa oжecтoчeни cпopoвe в цялата страна. Инициаторът Симеон Караколев, който  е председател на фондация "Наследство в бъдещето, зaщити пpoeĸтa, ĸaтo oбяcни, чe тoй ce изгpaждa нa тepeн чacтнa coбcтвeнocт, ĸoйтo нe e пpиpoдeн пapĸ и чe вcичĸи пpoцeдypи ca cпaзeни. A, цeлтa билa дa вдъxнe нaциoнaлнa гopдocт и caмoчyвcтвиe нa бългapитe пo cлyчaй 111 гoдини oт ocвoбoждeниeтo нa Poдoпитe.
     
    Финaнcиpaнeтo нa пpoeĸтa e чpeз дарителска  ĸaмпaния. По-късно стана ясно, че най-големите суми са превеждани от държавни предприятия като БДЖ и горски предприятия, сред тях и ЮЦДП-Смолян. Хората недоволстват, че частна инициатива се прави основно с държавни пари. 
     
    Редица институции проверяваха строително монажните дейности по пилона. При тях не бяха открити нарушения. Стана ясно обаче, че пилона е с временен статут, позволен като преместваемен обект. В същото време на поляните се изкопаха основите и се наляха с бетон. Караколев обясни, че над бетона всичко ще бъде възстоновено с чимове и няма да има никакви щети за ливадите. Кметът на Смолян Николай Мелемов пък заяви, че общината не е давала пари за пилона. Допълни, че получил уверние от Караколев, че съоражението ще бъде прехвърлено на държавата. Така ангажимент за бъдещата подръжка ще имат не инициаторите, а държавата.
     
    В социалните мрежи, а и извън тях родопчани масово негодуват. Недоволството им не е срещу самия пилон или трибагреник, а изцяло срещу дейността на търновецът-Караколев. Той организира последните Роженски събори. Хората недоумяват защо Община Смолян е само партньор, който плаща най-важната сметка, а именно тази за фолклорната част на събора. Защо общината е оставила Караколев да "прибира и печели" от  приходите,от  търговската част на събора.Тази година наемите за ресторантите стигат до 20 хиляди лева. Наемите за палатка започват от 30 лева. Отделно наеми се плащат от други търговци и пр. Чеверметата на събора се въртят само от агнета и хора на Караколев. А, в същото време на предходни събори деца-гайдари бяха оставени дори без вода в жегата. Стигна се до там, че на следващата година ръководителят им, легендата-Бай Диньо Илчев, се закани, че ако не бъдат осигурени нормални условия за децата, те няма да свирят на събора. 
    Родопчани стигат до там да обвиняват кметът на Смолян Николай Мелемов, че е "продал" на "непочтен и чужд човек" най-съкровенния събор в цялата планина. 
     
    За Роженският събор тази година се очаква да пристигнал над 250 хиляди души. 
     
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини