От х:

Днес в x:

ДПС готово да дава пари за паметник на Стамболов в Стамболово

Изготвената гипсова отливка на бюста на Стефан Стамболов

Паметник на най бележития български държавник в следосвобожденска България, Стефан Стамболов ще бъде издигнат в село Стамболово, административен център на едноименната община. Паметникът ще бъде дело на бележития склуптор Иван Парасков и трябва да бъде завършен най късно до 3-ти юни догодина. Тогава се навършва 115 години от убийството на Стамболов по заповед на тогавашния цар Фердинан. Същия, година по-късно подписва указът за преименуване на тогавашното село Еллер в Стамболово.

Идеята за паметник е поне от 15 години, обясни председателят на инициативния комитет Филип Пешев. Било е определено място, приготвен постамент, но проектът е бил стопиран поради липса на средства. В действителност са необходими не повече от 40 хиляди лева. Инициативния комитет се заема да събира средства, от всички родолюбиви българи, пробвайки в същото време и рефлексите на държавата.

Министърът на кулутрата Вежди Рашидов е обещал че неговото ведомство ще спомогне за осъществяване на идеята. Положителен отговор в тази насока се чака от началникът на поитическия му кабинет Ива Петрони. В същото време, кметът на община Стамболово Маджид Мандаджъ е обещал че от името на политическата сила издигнала го на власт ще обсъди идята на сесията в която ще се гласува бюджета на общината-някъде около края на януари. И БСП и ДПС нямали нищо против да гласуват за идеята.

Георги Христов

Мястото където трябва да застане бъдещия паметник на склуптора Иван Парасков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини