От х:

Днес в x:

Совалката "Атлантис" се приземи успешно

Совалката "Атлантис" на НАСА със седем астронавти на борда кацна на Кейп Канаверал във Флорида в 14.44 часа по Гринуич след 11-дневен полет до Международната космическа станция /МКС/, съобщиха световните информационни агенции.

В рамките на полета международният екипаж на "Атлантис" и на МКС пренесоха на станцията огромно количество товари, донесени със совалката.

С "Атлантис" пристигнаха 15 тона научно оборудване и резервни части, в това число едрогабаритни възли и агрегати, а също запаси от храна и вода.

Членовете на екипажа на "Атлантис" извършиха в рамките на мисията три излизания в открития космос.

Астронавтите успяха да свършат всички предвидени задачи, сред които например инсталирането на две антени на европейската лаборатория "Колумб", едната от които ще служи за автоматично идентифициране на морския трафик. Освен това астронавтите монтираха още един блок за приемане на товари.

Обратно на Земята с "Атлантис" пристигнаха няколко тона оборудване, което е извадено от употреба. В НАСА отбелязаха, че в рамките на сегашната експедиция за последен път със совалка на Земята са върнати членове на екипажа на МКС, в случая след 2-месечна "космическа командировка" се прибира у дома Никол Скот. Повече подобни операции няма да бъдат изпълнявани.

Сред най-запомнящите се моменти от полета на "Атлантис" сега бе раждането на бебето на астронавта Ранди Бресник. Съпругата му Ребека го дари с малката Абигейл Мей Бресник.

Завършилият полет е 129-и от началото на програмата "Космически совалки" (Space Shuttle) и 31-ви в рамките на изграждането на МКС.За самата совалка "Атлантис" това е 31-вата космическа експедиция.

Само пет мисии на совалки остават, за да бъде завършена МКС, която ще струва 100 милиарда долара. Следващият полет към МКС ще е на совалката "Индевър". Стартът е предвиден за февруари следващата година.

През 2010 година в НАСА планират още 4 полета на совалки. През март ще лети "Дискавъри", през май "Атлантис", пред юли "Индевър" и през септември отново "Дискавъри". Така ще бъде завършена МКС, която се изгражда на 355 км от Земята в продължение на 11 години с участието на представители на 16 националности. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини