От х:

Днес в x:

Феноменално: Министерството дава, Господин Георгиев не дава

Господин Георгиев

Няма нормативна забрана две или три помощни средства да се изписват на пациенти само с един протокол. Такъв беше отговорът на пресцентъра на министерството на труда и социалната политика след запитване на Haskovo.net. Въпросът беше - имат ли основание социалните служби в Хасково да отказват да предоставят заедно комбиниран стол и проходилка на неподвижно болен, защото са изписани с един протокол. Според местните социални работници трябвало за всяко помощно средство да има отделен документ от лекарска комисия. За излишното юркане на инвалидизирани пациенти сигнализира началникът на ортопедичното отделение на хасковската болница д-р Румен Иванов. Според него това е тормоз над болните, които трябва отново да ходят при личния лекар за направление, оттам в болницата, отттам обратно в социалната служба. А става дума за хора, които трябва да са на легло и да се лекуват. От министерството обясниха, че няма наредба, която да налага това. А въпросът към тях бе зададен след отказа на шефа на социалната служба в Хасково Георги Върхатев да коментира случая. Пред Haskovo.net той каза само: Има си наредби, който го интересува, да ги чете!

Потърсен да коментира становището на социалното министерство, началникът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Господин Георгиев отговори, че няма да дадат проходилка на 100 процента обездвижен пациент.

При подобряване състоянието на болния, ще предоставим проходилка. Но не може тя да се дава на трайно обездвижен човек. Ние обжалваме подобни решения, каза още Георгиев.

В подкрепа на своите думи той каза, че през 2008 година от социалната дирекцията са обжалвали 136 протокола на хасковската лекарска комисия, от тях 104 са отменени. Така са спестили 60 640 лева. За цялата област са обжалвани 188 протокола, отменените са 139 от тях.

Толкова много обжалвания има само в Хасково, в Димитровград са протестирани 13 протокола, отменени са 11, сравнете ги с броя им в Хасково и си правете изводи, допълни Георгиев.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини