От х:

Днес в x:

Сусамските автомобилни заводи с награда в Бургас

Сусамските автомобилни заводи се завърнаха с награда от представянето си на ретропарада в Бургас през този уикенд. Няма състезание, на което да не сме печелили награда, сподели Кирил Николаев и посочи рафт с най-малко 30-ина купи. Той се занимава не само с реставриране на стари автомобили, но и с производството на уникални машини по поръчка на клиенти. Произвеждаме един такъв автомобил за около две години и вече имаме достатъчно клиенти, като се има предвид, че това не е по джоба на всеки, каза още Кирил Николаев.



Основната дейност на фирмата "Спорт-профи автосервиз" от с. Сусам, община Минерални бани е определена от самите собственици Живко Матев и Кирил Николаев, като "екстензия, репаратура, боядисване и разни страннотии", което фактически ангажира тяхното време през последните близо 15 години. По професия Кирил е корабен електромеханик, но отделно от това се занимава с ретро-автомобили, корабомоделизъм, ски, рисуване и дизаин. Живко Матев е химик, но неговите разностранни интереси включват автомоделизъм, парапланеризъм и уиндборд спортове. Преди близо четири години те започват работа над собствен проект за високопроходим автомобил, който неофициално е кръстен "Сусамър" (Сусам + Hummer), както още отначало започват да го наричат местните хора (Сусамърът – на снимката долу). Според самия Живко екзотичният всъдеход би могъл най-точно да се опише като "нещо голямо, проходимо и в същото време нахално, но просто". Около предварителната подготовка по неговото изработване не са правени никакви идейни и графични проекти, с изключение на безбройните листчета, върху които са нахвърляни съвсем непретенциозни идеи (за подсещане). Въпреки липсата на предварителна дизайнерска концепция обаче, автомобилът изглежда ефектно, семпло, практично и респектиращо, и практически неговият външен вид по нищо не отстъпва на съвременните аналози в този екзотичен клас. Първоначално е обмислян вариант за използването на платформа от Toyota Land Cruiser, Avia, Unimog и Praga, но поради своята проста конструкция, достъпна цена и доказана надеждност е предпочетена ходовата част на ГАЗ 66 – 2 ("виетнамка"). От руската машина са използвани рамата, двигателя, трансмисията, двата моста, системата за самонапомпване, джантите и гумите. Пространствената носеща рама на купето е ръчно изработена от профилна стомана, външните плоскости на каросерията са тип "сандвич" (AL –PVC – AL), таванът е от камерен поликарбонат, стъклата са триплекс, а централния напречен и Х – образен ролбар е услен.




Цялостната изработка отнема на Живко и Кирил около 7 месеца. Техническите характеристики са идентични с тези на ГАЗ-66, но проходимостта и комфорта са чувствително подобрени, а собствената маса намалена. "Сусамър" се експлоатира безпроблемно от новия си притежател, който е ловец, рибар и собственик на относително голям язовир, както разбира се и офроуд-любител. До момента във фирмата са изработени и няколко автомобила тип хот-род. Първият от тях е създаден на базата на спортен Mercedes-Benz от 1936 г , който е снабден с 5-литров двигател от Chevrolet, а вторият е преработен Mercedes-Benz 220 S от 1958 г. с оригинален 2.5-литров двигател. Понастоящем там се правят и други неща, които по думите на Живко са на етап "още не е за гледане". Единственото, което може може да се каже за тях е, че първият проект, който е базиран на Ford Mustang роудстър от 1964 г. е изцяло авторска работа в стил хот-род, при която не е използвана готова платформа. Двигателят е оригинален 5-литров Ford. До сега Живко и Кирил са извършили и тотална реставрация на автомобили на клиенти, като Mercedes-Benz 250 S от 1970 г., Mercedes-Benz 170S от 1952 г., Ford Mustang от 1968 г. и др.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини