От х:

Днес в x:

Петровден е!

Днес е Петровден. В източноправославния календар този празник е посветен на светите апостоли Петър и Павел. Народната вяра тачи в този ден св. Петър, един от петимата братя юнаци, комуто при подялбата на небето и земята се паднали райските ключове. 

На отделни места Петровден се мисли като преход към нов годишен сезон, информира агенция Фокус. 

В Пловдивско се вярва, че на Петровден "се задава студът". Празникът съвпада с усилената жътва, но няма забрана за работа. Смята се, че "сам свети Петър видял как хората жънат и грабнал сърпа да им помага". Обикновено се жъне до обяд. В някои райони по време на жътвата се извършва обредното събличане и прощаване на младата булка от кумовете.

На Петровден завършват двуседмичните Петрови пости. Отговява се с петровско пиле. На места то е курбан и от него се раздава. В жертва се принасят и червени ябълки петровки, особено от жени, които имат починали деца. В случая практиката се основава на семантичната връзка на ябълката със света на мъртвите, или се залага на ябълката като символ на плодородието. 

На Петровден се колят обречени курбани за здраве, устройват се селски сборове и храмови празници. При суша на Петровден правят молебени за дъжд; черкуване-то за дъжд често се съчетава с общосе-лски курбан.

На Петровден празнуват: Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини