От х:

Днес в x:

3000 искат безплатни ваксини за менингит, струва 30 млн. годишно

30 милиона лева са нужни годишно за въвеждането на съвременни и адекватни ваксини, които защитават от менингит. Това заяви д-р Марио Янакиев на пресконференция днес.


Поводът за срещата с журналисти бе петицията за въвеждане на модерни и безплатни ваксини, която старира преди седмица.
В нея се включиха вече около 3000 души. Дори майки от чужбина са подкрепили инициативата.

Припомняме, че повод за подписката бе трагичната смърт на 6-годишния Кирил, причинена от менингококов сепсис.



Има няколко вида менингит - А, Б, С и Д. В България епидемиолозите го определят от вида Б , обясни падиатърът. В Испания, Гърция и САЩ се правят задължителни ваксини срещу менингоковия сепсис. В нашата страна обаче имунизационният календар е изостанал и е време да бъде актуализаран, допълни д-р Янакиев.

Време е, да се въведе безплатна ваксина, която е насочена срещу 5 причинителя. Една от съставките й е именно срещу менингит.


Д-р Марио Янакиев още веднъж подчерта, че имунизация срещу определена болест няма. Те са насочени към батерията причинител за заболяването.

Петвалентната ваксина съдържа Хемуфилос инфлуенца, която е чест причинител на менингит. Тя се прилага на бебета до втория и третия месец.

Друг от основните причинители на възпалителното заболяване е пневмококата. Бактерията води до смъртоносен отит и пневмонии.

Над 1 млн. души умират в света годишно от тази бактерия. Над 50 държави са въвели безплатна ваксина срещу нея, допълни д-р Янакиев.

Петвалентната ваксина струва около 60 лева. Имузацията се извършва на три пъти, което общо е 180 лв. Това е проблем за някои родители, особено за тези с близнаци.

Комбинираната ваксина е насочена и срещу дифтерия, коклюш, полимиемиелит, тетанус, хепатит Б.

Петицията ще бъде представена в Министерството на здравеопазването. Исканията за въвеждане на ефикасни, модерни и безплатни ваксини ще бъдат дискутирани от лекарска комисия в МЗ този петък в София.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини