От х:

Днес в x:

Червен прокурор предупредил Мургина

Борис Велчев да съобщи публично името на прокурор от Върховна касационна прокуратура, който е предупредил Мария Мургина за готвената срещу нея акция на ДАНС, поискаха от ДСБ на пресконференция.
Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов уточни, че въпросният висш магистрат е назначение на БСП и много близък до "Позитано" 20, предаде БТА. Ако Велчев не разкрие името му, ще го направим ние, подчерта Атанасов. По думите му, крайно време е Велчев да каже нещо. От партията смятат, че прокурорът трябва да бъде и отстранен от длъжност.
Финансовият министър Пламен Орешарски също трябва да се оттегли от поста си, каза Иван Костов.
От ДСБ настояват Борис Велчев да поиска и имунитета на депутатите, засегнати от скандала с бившия директор на НАП - Мургина.
Според Атанасов сигнали за нарушения са подадени до Европейската комисия от уволнени данъчни инспектори от Силистра, Бургас и Пловдив. Те са привикани в присъствието на Мария Мургина и Пламен Орешарски и им било заявено, че има политически натиск. Според Атанасов в сигналите на бившите данъчни фигурират имената на Добромир Гущеров, Гюнай Сефер, Пенко Атанасов, Стойко Танков, предаде БГНЕС.
Атанасов смята, че се имитира дейност под натиск на Брюксел, а Мургина е само бушон в аферата по източването на ДДС. Затова от ДСБ искат и оставката на финансовия министър Пламен Орешарски.
Източването на данъците и раздаването им на приближени на властта е най-голямото престъпление на правителството, коментира Иван Костов. Той предупреди, че страната слиза по много "стръмна скала" в икономическата криза. По думите му, според данни от декември миналата година, валутният резерв на България е намалял шокиращо.
Междувременно заместник-финансовият министър г-н Кирил Желев се е срещнал с ръководството на НАП днес, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Той изразил подкрепата на Министерство на финансите и увереността си в почтеността на данъчните служители. Най-важната задача, която предстои пред агенцията, е изпълнението на финансовия план за 2009 г., е заявил Желев. Според него не бива да се допуска дестабилизация в системата на приходната администрация и ръководството на НАП трябва да предприеме всички необходими мерки за нормалното протичане на работния процес. В борбата срещу данъчните престъпления органите по приходите трябва да засилят координацията си с Агенция "Митници", МВР, прокуратурата и ДАНС, е заявил на служителите заместникът на Пламен Орешарски.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини