От х:

Днес в x:

2000 лв. отгоре за депутат на Коледа

Коледната добавка, която вчера депутатите сами гласуваха да си раздадат, ще е по около 2000 лева на човек.

"Горницата" са изчислили членове на бюджетната комисия, съобщава в днешния си брой в. "Труд". Не е ясно колко ще вземат и чиновниците в Народното събрание, които са около 700.
Парите ще са от икономии в хазната на парламента за т. г. Вчера председателят на НС Георги Пирински каза, че има основания за премии, защото депутатите работели много интензивно през последната сесия. При взимането на решението надделяла позицията, че НС не иска допълнителни пари от бюджета.

На заседание в понеделник подкомисията по отчетност на публичния сектор е решила, че има законово основание за допълнителни възнаграждения. В протокола от заседанието, с който "Труд" разполага, е посочен мотив, че с реализираната законодателна програма са изпълнени приоритетни за страната задачи. Т. г. депутатите приели 141 закона, участвали са в 128 пленарни заседания и в 485 сбирки на комисии, а по линия на парламентарния контрол са участвали в 643 въпроса и 322 питания. Икономиите на парламента са 1 730 000 лв. 60 % от тях трябва да бъдат върнати в бюджета, тъй като са от фонд "Издръжка" и не могат да бъдат харчени за друго.

Депутатите от подкомисията в бюджетната, чийто шеф е Надя Андонова (БСП), смятат, че за премии могат да бъдат осигурени 650 000 лв. Отделно има събрани 40 000 лв. Според протокола на заседанието са били още Веселин Методиев (ДСБ), Илкер Мустафов (ДПС), Мария Капон (независима), Теодора Дренска (НДСВ) и Ясен Попвасилев (ОДС).
"Не виждам нищо изключително в това", така председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Румен Овчаров коментира пред БНТ отпускането на допълнителни пари на народните представители. Според него, не за пръв път се получават такива пари и с тях "нито един от проблемите не може да бъде решен", съобщи БГНЕС. Овчаров смята, че всеки депутат сам може да реши как да използва тези пари.

"Хора, които не са давали и стотинка, изведнъж раздават оценка на хора, които са дарявали хиляди левове за такива мероприятия. За това нека не приемаме, че депутатите са едни такива ниско морални хора", бе категоричен столичният БСП лидер. Той изрази увереност, че колегите му ще намерят за какво целесъобразно да използват тези средства в избирателните си райони.

"Ние сме дарявали средства, и сега даряваме и за Коледата, аз за 6-то помощно училище дълги години съм давал средства, за фондации. Така че, нека не злоупотребяваме с тази морализаторска тема", каза още Румен Овчаров.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини