От х:

Днес в x:

Би Би Си: Без Източна Европа в надпреварата за шеф на ООН?

Ще пропилее ли Източна Европа историческата възможност да излъчи следващия генерален секретар на ООН? – това пита Ник Торп в статия в сайта на Би Би Си.

Постът в световната организация се освобождава, след като в края на тази година изтече втория мандат на южнокорееца Бан Ки-мун.

По силата на неофициален принцип на ротацията, деветият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа, се припомня в коментара, цитиран от БТА. Но има опасност този шанс да бъде прахосан поради хладната подкрепа за националните кандидати у дома и неспособността на района да застане зад общ кандидат.

В неофициалната процедура за селекция, която тази година стана по-прозрачна с публични изслушвания, досега се включиха 11 кандидати, осем от които са от Източна Европа. Сред тях са бивши или сегашни външни министри на Молдова, Македония, Черна гора, Хърватия, Сърбия и Словакия, както и бивш президент на Словения. България предложи Ирина Бокова, която сега е генерален директор на ЮНЕСКО.

Хора, следящи процесите в ООН казват, че тези кандидати могат взаимно да се изместят и да освободят полето за други силни кандидати, сред които са Сусана Малкора от Аржентина, Хелън Кларк от Нова Зеландия и Антонио Гутериш от Португалия.

През юли ще стане ясно каква подкрепа имат кандидатите в 15-членния Съвет за сигурност.

В следващите седмици могат да се явят още кандидати. Има слухове, че още една жена държавник от България - Кристалина Георгиева, може да се кандидатира, пише Би Би Си.

"Следя отблизо надпреварата. Много хора ме приканват да се включа в нея. Нека да видим какво се случва", каза тя пред Би Би Си. Задкулисно се твърди, че няколко държави обмислят да я номинират.

Г-жа Бокова в началото бе сред фаворитите и се радваше на ключова подкрепа от Русия. Но шансовете й намаляха след вътрешно разследване в делата на ЮНЕСКО през последните месеци, както и заради подкрепата й за палестинска държавност, което не се харесва на американското правителство. Около половината от бюджета на ЮНЕСКО сега отива за заплати на служителите, се казва в публикацията на Би Би Си.

Г-жа Георгиева има силни постижения като администратор в Световната банка, като бивш еврокомисар за хуманитарните въпроси и сегашен еврокомисар за бюджетните въпроси. През последните месеци тя оглавяваше екип, който подготвя нов план за хуманитарни интервенции на ООН. Той стигна до заключението, че могат да бъдат спестени 1 милиард долара годишно, като се насочват парите пряко към нуждаещите се, добавя авторът на Би Би Си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини