От х:

Днес в x:

Местата в гимназиите повече от кандидатите, отпадат паралелки

Тази година на малките матури след 7 клас не само в Хасково, но и в страната, има много слаби оценки. Свободните места в гимназиите в областта са 988, а издържалите двата изпита по математика и по БЕЛ са 1009 души. Кандидатстват обаче обикновено около 800 ученици, независимо колко са издържалите и двата изпита, обяснява Иван Панайотов - началник на Регионалния инспекторат по образованието. Според него и тази година ще отпаднат 7-8 от планираните 38 паралелки.

Иван Панайотов, началник на Инспектората по образование в Хасково

Г-н Панайотов, имайки предвид слабите резултати тази година, застрашен ли е приемът в гимназиите, тъй като излиза, че за всеки ученик има свободно място?

Още е рано да се каже, тъй като не се знае колко човека ще кандидатстват от тези 1009. Възможно е някои от тях да кандидатстват в други области или от други региони да дойдат при нас. Ако приемем, че броят на идващите и отиващите е горе-долу едно към едно, но реално кандидатстват 800-900 ученици, така че при всички положения няма да се сформират всички планирани паралелки. Тези 988 ученици са разделени в 38 паралелки, при максимален брой 26 ученици. В Хасково прием след 7 клас имат 7 училища.

В такъв случай може ли да говорим за закриване на паралелки?

Със сигурност няколко класа няма да бъдат сформирани. Децата се насочват към няколко паралелки, малко са тези, които посочват например 13-14 желания. Обикновено се насочват към 2-3-4 училища и когато не успеят, не участват по-нататък в класирането или се насочват към паралелките, които са останали непопълнени. Принципно през годините около 8 от обявените класове след 7 клас не се формират. Миналата година от тези 38, мисля, че 8 отпаднаха.

По какви специалности бяха не сформираните паралелки?

Нека да не насочваме отсега децата да избират другите. Защото знаете как е принципа – щом не е станала миналата година, сигурно и тази няма да стане, затова изобщо да не кандидатстваме за нея. Така че да не ги посочваме, но всички са профилирани и професионални паралелки. Ние даваме една по-голяма възможност за избор и учениците не достигат да бъдат попълнени паралелките. Освен това 988 са свободните места при максимума 26 ученици, а минимума на паралелката е 18, тоест ако има класове с по-малко на брой деца – 19-20, на теория биха могли и всички паралелки да се сформират. Теоретично има места за всички желаещи, които успешно са издържали и двата изпита. Но практиката показва, че от 6 до 8 паралелки обикновено не се сформират.

Какви са прогнозите за тази година?

Предполагам, че ще е нещо подобно като през изминалите години, защото обикновено кандидатстват около 800 ученици, независимо колко са издържали изпитите.

Как си обяснявате слабите резултати от малките матури?

Тази година слабите оценки са по математика. По български език са сравними с тези от миналата година, разликата е минимална. На децата им харесва преразказа, добре се представиха. А по математика имаше повече задачи с по-големи текстове и практиката от тази година показва, че децата не четат докрай условието на задачата, бързат да решават, тоест трябва да тренират решаване на задачи с по-големи текстове. Типично по детски, те са на такава възраст, че нямат много търпение, понякога им липсва и концентрация, вероятно на някои им липсва и мотивация. Ако един ученик е решил, че ще кандидатства след 8 клас, то тази оценка в момента не му е нужна и се явява на първия модул, а на втория не, и оттам се снижава резултата.

Но тази година според мен основният проблем е в това, че те не се задълбочиха в четенето на условията на задачите. Това каза и зам.-министърът по телевизията. Но и тук проверяващите учители казаха, че учениците се втурват, прочитат началото на задачата и веднага започват да решават. Тази година имахме повече ученици от миналата с 99 точки по математика. Не достигнаха максимума от 100 точки, защото едно от условията на задачите беше да изразят отговора в минути, а те са го написали в часове. Ако не се лъжа верният отговор беше 155 минути, а те са писали 2 часа и 35 минути. А в условието изрично е написано, че ако не отговорят в минути, се намаля с 1 точка. Така, че 5 деца щяха да имат 100 точки, ако бяха прочели внимателно условието. Отговорът принципно е верен, но задачата изисква да се отговори в минути. Тоест или не са били съсредоточени, или не са дочели докрай условието. Затова нямат пълна шестица, а 5.964, с 99 точки. Миналата година също нямаше пълна шестица, но предишни е имало.

Кога е приемът на документи за първо и второ класиране?

7 клас завършват на 15 юни и веднага от следващия ден до 21 юни могат да подават документи – в общежитията в Хасково, в Димитровград – в ОУ „Пенчо Славейков“. Резултатите се обявяват на 27 юни. След това има записване или подават заявление за второ класиране. Записване за второ класиране е от 28 до 30 юни. Третото е от 11 до 13 юли.

Какви са предвидените реформи в образователната система?

Главно от първи и пети клас идната учебна година ще въвеждаме нови програми, които са по-облекчени, за да има повече време за учениците да преговарят и затвърждават новия материал. Сега имат огромен материал, през който се препуска през цялата година. После следват втори - шести клас, трети-седми и така. Другата съществена особеност на новите учебни програми за 2016/2017 година е, че има много голяма свобода на учителите. Има допълнителни свободно избираеми часове, в които учителите могат да добавят произведения, които смятат за важни. Трябва да има повече време за затвърждаване. Иначе децата зубкат нови уроци и накрая нищо не им остава в главите.

Интервю на Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ом
    омръзна ни...
    48 -13
    14:42, 7 юни 2016
    Омръзна ни да гледаме едни и същи хора в инспектората, този Панайотов е вечен. Няма ли мандат за тая работа? Президент се избира, а тия непоклатими...Толкова ли са знаещи и можещи и само те ли са???
  • 2
    98
    9865
    52 -3
    15:38, 7 юни 2016
    Да има и смяна на директорите феодали!
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    21 -7
    16:21, 7 юни 2016
    Вас не ви ли писна от Боко???
    И на мене.
    • Та
      ТаШакаЗулу
      4 -6
      21:38, 7 юни 2016
      От БокО... Не! Ама от тебе....
  • 4
    Ин
    Ина
    16 0
    16:46, 7 юни 2016
    Кога ще има статистика за изпитете след 7 клас. Всички изнесоха инспекторати изнесоха само ние пак сме девета глуха....
  • 5
    Sw
    SWETLA
    14 -2
    18:16, 7 юни 2016
    Браво бат ванчо от механото ти подготвят рушветец затова че ги толерираш
  • 6
    54
    5434
    28 -4
    18:44, 7 юни 2016
    Толкова се изписа относно поведение държание и манталитет на управление при някой директори, че просто си мисля някои от РИО замисля ли се или не. Като всичко в тази държава! Директорите и техните пом. директори си правят каквото искат, и се държат с учителя не като с равен а от позицията на бог. А господа директорите са учили за учители, никой не е учил за директор и с нищо не е по велик.Нещо по лошо всички заемащи тази длъжност са или не реализирани учители или хора с болни амбиции. Е за това сме на този хал.
  • 7
    Zz
    zzt
    13 -1
    20:24, 7 юни 2016
    ами пригодете задачите малко за учениците бе. С хора работите, не с машинии. Това с минутите и часовете е чиста излишна педантика за чесане на еготата на академиците отново. И накрая естествено, учениците се обвиняват, че не чели достатъчно внимателно. Другата година ще има щестици не щото са започнали да схващат и обвиненията са имали ефект, ами защото ще им кажат хората от миналата година и ще очакват трика и ще парират академично-комплексарския капан с минутите вместо часовете. Извода който трябваше да си извадите е, че задачата е непригодна за възраста/хората, а не че хората са непригодни за задачата,
  • 8
    Ко
    колю
    11 -3
    07:13, 8 юни 2016
    кога ще махат Панайотов,крайно време е
  • 9
    Ма
    Малко акъл до РИО
    10 0
    12:32, 8 юни 2016
    Че как няма да отпадат паралелки - ще отпадат. С този раздут прием за Езиковата и МГ то няма да останат деца за другите училища. След като намаля броя на децата не е ли редно да се намалява точно техния прием, а се получава обратното - взмат паралелки от професионалните гимназии. Не ме плюйте - когато казвам това имам предвид, че това са елитните училища. Но ако приемат слаби ученици и при тях нивото ще спадне. То вече се случва, не толкова осезаемо както при другите училища, но все пак да приемаш в тези две гимназии с оценки от изпитите под 4.50 си е направо смешно. Чудя се след 3 години моето дете къде да го запиша, защото ако и тройкаджиите са в Езикова или Математическа гимназии, значи те като ниво са като другите.
    ПС: Не ме разбирайте погрешно и двете гимназии са добри, все още са много пред останалите.
Последни новини