От х:

Днес в x:

Губим 90% от водата

България разполага само с 12 язовира, в които има 1,5 милиарда кубически метра питейна вода. Заради стари съоръжения обаче около 60% от водата в резервоарите не стига до потребителите, а в някои райони загубите стигат до 90 на сто.

Това пише днес агенция Франс прес, като цитира български експерти от министерството на околната среда и водите.
Средното потребление на вода в България е около 100 литра дневно на човек, сочи статистиката. Едва 10 на сто от питейната вода се използва по предназначение - останалите 90 на сто изтичат за напояване и в индустрията, отбелязва още АФП.

България е една от петте страни в Европейския съюз, където има най-малко водни ресурси - годишният дебит е 15,7 милиарда кубически метра или между 2300 и 2500 куб. м годишно на човек от населението. За сравнение в Румъния този показател е 10 000 куб. м на човек.

Режим на водата е въведен за стотици хиляди българи заради продължителната суша, забавянето на строежите на нови язовири и износването на водопроводната мрежа в България. И на този познат за българите факт, който се повтаря всяко лято, отделя място днес Франс прес. Агенцията припомня новината от 26 август, че режим на водата има в 281 населени места в България.
Описана е и сушата в Панагюрище, където на 25 август беше въведено извънредно положение след три седмици без вода и температури над 30 градуса.

Недостиг на вода има и в черноморските курорти след туристическия бум и необузданото строителство в райони, където няма водоизточници, канализация и пречиствателни съоръжения, информира още АФП.

"Спирането на водата практически е неизбежно и в много други райони на централна и западна България, където няма язовири и водоснабдяването разчита на каптажи", казва пред агенцията неназована експертка от екоминистерството.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини