От х:

Днес в x:

Започва дело за източване на пари на ЕС

Български медии съобщават, че бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още седем души ще бъдат изправени през октомври пред съда, за да отговарят за източването на милиони левове по програма САПАРД.

Всички те ще отговарят за документни измами и злоупотреби с пари по САПАРД. Не се споменава нищо Людмил Стойков, спонсор на президента Георги Първанов, който беше изрично споменат в доклад на европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ като член на "престъпна група" заедно с Николов.

Машинациите с европарите бяха разкрити още през ноември 2006, когато във Върховна касационна прокуратура беше получен сигнал от германските митници за злоупотреба със средства от програмата от български фирми.

За да спечелят проект по САПАРД те са представили фалшиви документи за стари машини за преработка на месо и пакетиране, но ги представили като нови.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Марио Николов и съучастниците му за това, че от 2002 до 2005 като организирана престъпна група са използвали документи с невярно съдържание и са получили субсидии по програма САПАРД в размер на 14 млн. лв.

През декември 2006 г. полицията извършва масови претърсвания в домовете на бизнесмени от София, Стара Загора, Шумен, Ямбол и Перник. Иззети бяха документи, компютърни разпечатки и сървъри. Открити бяха и старите машини, които са декларирани като нови.

35 банки са предоставили информация за групата на разследващите. Наложени са обезпечителни мерки върху 41 имота на обвиняемите и са запорирани общо 52 банкови сметки.

Имената на Николов и неговия съдружник Людмил Стойков влязоха в доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), който бе публикуван преди доклада на Европейската комисия за напредъка на България след присъединяването ни към ЕС. Срещу Стойков има друго дело за пране на пари.
Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини