От х:

Днес в x:

Агресивните жени по-често раждат момчета

Властните и агресивни жени по-често раждат момчета, отколкото момичета, откриха новозеландски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Екип, ръководен от д-р Валъри Грант от Факултета по медицински и здравни науки на Университета в Окланд, Нова Зеландия, е установил връзка между нивата на тестостерона у някои жени и раждането на момчета.

Резултатите от изследването хвърлят съмнение върху идеята, че полът на бебетата се определя от случайността.

Новозеландските учени са открили връзката между тестостерона в утробата на крави и вероятността те да родят мъжко теле. Тази зависимост у хората би могла да обясни феномена, наречен "ефект на войната", т.е. раждането на по-голям брой момчета в края на трудни периоди като войни.

Екипът извлякъл фоликули от кравешки яйчници и измерил нивото на тестостерона, преди да оплоди яйцеклетките. Яйцеклетките, които са били изложени на по-високи нива на тестостерон, по-често се развивали в мъжки зародиши.

Резултатите подсказват, че спермата, съдържаща "Y" хромозоми - каквато е спермата на мъжките животни - по-често опложда една яйцеклетка, ако тя е била изложена на въздействието на тестостерон.

При кравите високият тестостерон е свързан с агресивно поведение, докато при хората той се свързва с различни особености - от по-нисък процент на разводите до десни политически възгледи и наличие на пространствени умения

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини