От х:

Днес в x:

Кола за 100 бона пести 1 лв за паркинг

Автомобил-картинка за поне 100 бона се е паркирал, като изнурена трошка, която не заслужава дори паркинг, върху тротоар на завоя на безименна уличка зад сградата на общината. Мощният красавец от баварските моторни заводи не е единствен – пред и зад него са се тупнали още две коли, но те изглеждат като грозното патенце до бял лебед. И очевидно рискуват по-малко. Освен неправилно, колите са разположени и опасно по завоя на уличката и ограничават видимостта за идващите от двете посоки. Рискът от остъргване на боята или намачкване на тенекиите далеч не е малък, но явно собственикът на класната кола не се вълнува от евентуални бъдещи разходи, които може да му причини всеки недобросъвестен и неизвестен водач. А че на мястото идват много автомобили, е програмирано заради наличието на централната и много посещавана детска градина, бившето ЦДГ №10.

Куриозното в случая е че само на метри от едната и от другата страна има места за платено паркиране тип Синя зона, отделно наличието на паркинг с бариера точно зад общината. Дори водачът на бавареца да се притеснява, че часът за неговото левче може да не стигне и колата му да се сдобие със скоби, той има и друга опция. Само на 10 крачки в обратна посока има обширни паркинги точно над реката, където разценката е същата-1 лв за час, отделно от това са охранявани, което е важно предимство ако караш съкровище за стотици хиляди левове. Но шофьорът може би се охарчил за колата и няма излишни левчета за „глупости“.

Обаче има и друга гледна точка, с която са запознати всички живеещи в триъгълника Стефан Караджа, Атон и Цар Калоян. Работата е там, че на това пространство НЕ МОЖЕШ да паркираш ЗАКОННО дори и много да ти се иска. Просто защото куцо, кьораво и сакато е заело всяко свободно място. Стига се до абсурди - живущи в блокове на тези улици, с валидни годишни стикери за Синя зона, да не могат да си паркират пред домовете си поради липса на място. Паркингите зад блоковете пък са пълни с коли, като поне половината не са на живущи в сградите, жалват се законните обитатели. Паркинга върху реката пък може да е недостъпен особено за огромни джипове като бавареца. Работата е там, че по бул България в този участък има безкрайно много паркирани /неправилно/ аввтомобили/ и една голяма кола просто не може да вземе завоя към паркинга, освен ако не затапи за времето на маневрите си целия ключов булевард. Затова повечето водачи врътват надясно, към центъра, но намират пренаселена Синя зона. Причината за този феномен е в тарикатлъка на държавни и общински служители от институциите в района, плюс полицаи. Те си купуват годишни стикери за Синя зона на стойност 72 лв и паркирали колите си в центъра до края на работния ден. В този период дори и собственика на апартамент по тези улици да се върне, той трябва да качи колата на главата си, понеже няма място дори за паркиране на велосипед, камо ли на автомобил, обясни разочарован местен жител. Изходът за тях е да си запазят специално паркомясто в Синята зона, но това струва близо 1000 лв и е солиден залък дори и за средно заможна уста. Затова хаотичното паркиране продължава от което губят всички-местни жители, приходящи плюс общината, която събира по-малко такси отколкото би могла.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини