От х:

Днес в x:

На 8-ми март на ул. “8-ми март“ чакат пенсии и картичка за празника

    Най-голямото събитие на днешния празничен 8-ми март на едноименната улица в Хасково е раздаването на пенсиите.

    На късата уличка, на която има 24 адреса, в предиобеда на празника е почти пусто. Двама-трима мъже се размотават в началото й, но бързат да обяснят безделието си, дори и без да ги питаш, с факта, че вече са се подготвили да уважат дамите си -още снощи са купили цветя за тях.

    По-нагоре по улицата леля Петранка от съседния квартал говори с приятелката си, която живее откак се помни на “ 8-ми март“. Двете разказват, че в близкото минало пищно са чествали Денят на жената, по комунистическо време бил един от най-големите празници в годината.

    Като християнки обаче макар и не толкова шумно, дори доста потайно, си тачели като празник на майката и Благовещение.

    Леля Петранка носи в ръка кутийка хапчета, но и нарцис, обяснява, че е взела пенсията и почти цялата отишла за лекарства, а цветето го получила от приятелка с най-хубавото пожелание "Да е здрава".

    На отсрещния тротоар е и №8 на ул.“8-ми март“. Къщата е хубава, но запустяла, дворчето -обрасло с трева.Тъжна гледка.

    Но все пак настроението от празника се връща в началото на улицата. Там  с усмивка се задава пощальонката Евгения Вълчева. Тя е най-чаканият гост на уличката днес, защото носи пенсиите.

    Приветливата и пъргава дама разказва, че в чантата си има и няколко писма с адрес „8-ми март“. Колкото и да е изтъркано вече и да се сочи като демоде изпращането на картичка за празника със саморъчно написано пожелание,  тук-там все още се случвало да разнася и такива пратки. Днес имаше картичка с поздравление и за човек от улица „8-ми март“. Изпратена е  до жена от жена от чужбина, съвсем професионално пощальонката не разкрива до край информацията.

    Така минава 8-ми март на едноименната уличка в Хасково- малко празнично и много делнично.

    Но все-пак усмивката на пощальонката Евгения, доволна, че само след малко ще зарадва някого с картичката за 8-ми март, те кара да се отбиеш до първата книжарница, за да купиш най-личния възможен и искрен подарък за любимата жена,с признателност към мама, нищо че вече се смята за демоде... 

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини