От х:

Днес в x:

Самоделен калорифер изпепели ром от Лагера

36-годишен ром е изгорял в пожар избухнал вчера в дървената му барака в ромския квартал Лагера в Симеоновград. Борис Митев се прибрал във видимо нетрезво състояние към 22.30 часа снощи, а само половин час по-късно къщурката му избухнала в буйни пламъци. До пристигането на пожарната обаче вече не останало нищо за спасяване-и постройката и мъжа в нея били изпепелени.

Версиите за причината за трагедията са няколко. Твърде е възможно заклетият пушач Борис да е заспал с димящ фас в ръка, който да е подпалил вехториите в бараката. В тези ситуации обаче димът е по изобилен и обикновено жертвите се задушават, а не изгарят. Около къщата на Борис имало много съседи, но те са категорични, че бараката направо пламнала, при това бързо. Къде под сурдинка къде по-ясно, хора от Лагера дадоха друго вероятно обяснение за началото на пожара. Според тях нея вечер било студено и стопанинът може да е искал да се постопли. А това става с най-популярния отоплителен уред в махалата калорифер - самоделка. Представлява пружина от легло, която играе ролята на реотан. Включва се в съществуващата ел мрежа и осигурява изобилна, безплатна но и пожароопасна топлина. В къщите където използвали самоделните калорифери знаели това и винаги един наглеждал ситуацията за издайнически дим или да не се допре някой до нажежените до червено жици. Борис обаче живеел сам, а и заспал. Нататък пожара бил въпрос на време, предвид заровената в боклуци къщурка.

В Лагера искрено съжаляваха за момчето. Било едно от малкото дето не правели проблеми, което на лагерния жаргон означава че не краде, не бие и не завлича с пари. Прехранвал се от кофите за боклук. Животът му се скапал преди десетина години, когато бил изоставен от изгората си и се пристрастил към дишането на лепило, дрога и алкохол.

Р.Филев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини