От х:

Днес в x:

Сестрински неволи в МБАЛ: Бачкат над 12 часа без почивка

Сестрите в хасковската многопрофилна болница работят по повече от 12-те часа, които се полагат на една смяна, което на практика означава че започват следваща, без да са си отпочинали. Това констатира проверка на Инспекцията по труда в областното лечебно заведение. Тя бе разпоредена на най-високо ниво, след като акушерка от Софиямед преби новородено след преумора от поредни смени в тамошното АГО.

Проверките на хасковската Инспекция засега не са обхванали хасковското Родилно, но за сметка на това са проверени отделенията по Хирургия, Неврохирургия, 1-во и 2-ро вътрешно, Очно и Образна диагностика. Въпреки че официално болницата е добре обезпечена откъм кадри, се е случвало сестрите да застъпват последователни смени изцяло или частично. Нарушени са и междуседмичните и междудневните почивки, допълват проверяващите.

Положението е такова не само за нисшия и среден медицински персонал, а и при лекарите. Макар че при тях формираната свръхзаетост да е по-скоро по тяхна заслуга. Работата е там, че много доктори работят на две места, или пък към работата в държавната болница добавят ежедневна заетост в частните си кабинети. Навъртеният по този начин „допълнителен километраж“ уморява не по-малко от задължението на графиците. В някои отделения пък има остра нужда от персонал, като например в Неврохирургия, където работят само двама лекари - началникът на отделението д-р Веселин Попов и навършилият вече пенсионна възраст д-р Делчо Каравасилев. А отделението е едно от най-натоварените.

Засега от Инспекцията по труда са се въздържали да налагат санкции, издадени са само предписания. Проблемите до голяма степен се дължат на обективни фактори - текучество, отпуски, специализации и, разбира се, излизане в болнични, защото, колкото да не е за вярване, лекарите също боледуват.

Положението е подобно и в другите две проверени лечебни заведения - хасковското Психо и Белодробния диспансер.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини