От х:

Днес в x:

Лозари на бунт: Изнудват ни, 35 стотинки за кило мерло!

Цената на гроздето в Свиленградко внезапно се срина до 35 стотинки за килограм. В началото изкупуването започна на 50 ст., на 19 септември сутринта изкупвачите даваха 45 ст. за кило мерло, а следобед вече предлагаха с по 10 стотинки по-малко, пише „Старият мост“. Подобна е цената и за другите винени сортове. Лозари от Студена, Левка, Димитровче и др. спрели беритбата и върнали камионите празни. Хората са готови на бунт заради унизителните цени, които им предлагат.

„Аз с тия пари не мога да си покрия препаратите за пръскане, торовете, заплащането на берачите, да оставим къртовския труд, който съм положил - оплаква се пред изданието производител от Димитровче, който гледа 20 дка лозя. - Догодина ще го оставя това лозе, няма никакъв смисъл да се занимавам с него. Миналата есен беше по-добре, дадохме гроздето по 60 стотинки, а по-хубавото вървеше и по 80.“

Възмутен от ниските изкупни и е едрият земеделски производител Димо Димов, който има 1 000 лозови насаждения. „Ако трябва, ще блокираме магистралата, но подобно изнудване няма да търпим“, категоричен е той.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини