От х:

Днес в x:

Curiosity снима марсианска речна система

Една от първите публикувани снимки от Марс. Сн.: NASA

Това е първата снимка с висока резолюция, която Марс роувърът изпраща. Неговите камери са едва 2 MP. Снимката е панорамна, получена от множество изображения на мястото на кацане - кратера Гейл.

Тя е публикувана вече онлайн на сайта на мисията, можете да я видите тук. В дясната и част се виждат и така търсените речни русла, за които се смята, че са образувани от река или поток. Учените отбелязват, че пейзажът много наподобява югозападните части на САЩ.

В публикуваната снимка са използвани 79 изображения заснети от 34-мм Mastcam в продължение на около час на 8 август, 2012 PDT (9 август, 2012 EDT). Цялата мозайка се състои от 130 на брой, 1200х1200 px, пълноцветни изображения, но тази версия включва изображенията, които са стигнали до  Земята досега. Черните зони показват липсващите части от пъзела, които все още не са изпратени от марсохода.

Интерактивен QuickTime Virtual Reality продукт също е вече онлайн. Потребителите могат да използват клавишите със стрелки, за да се движат наляво-надясно, нагоре и надолу в тази сферична проекция от изображенията заснети от Mastcam с висока резолюция. Потребителите могат също да използвате клавиша Shift, за да я увеличите и Ctrl, за да намалите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини