От х:

Днес в x:

Удостоиха димитровградчанин с национална награда за поезия

Поетът Ангел Ников стана 22-я носител на националната литературна награда на името на Пеньо Пенев

Димитровградски поет получи тази вечер националната литературна награда „Пеньо Пенев“. Поетът Ангел Ников стана 22 -я лауреат на отличието с 42-годишна история.

На официална церемония в парк "Пеньо Пенев" призът за цялостен принос в развитието на българската поезия бе връчен на новия носител от кмета Иво Димов. Заедно със статуетката Ников получи и парична равностойност на наградата в размер на 2 000 лв.

"Едно голямо благодаря" бяха думите на новият лауреат, който бе придружаван от близките си. Церемонията бе предхождана от запалването на огъня на поезията от примата на балет "Галаксико" Ивета Бинева.

Близки, приятели, общественици и граждани поздравиха Ников за наградата и му поднесоха цветя. Поетът и временен директор на Градската библиотека Петко Каневски прочете стихотворението си „Поличба“, посветено на новия носител на Пеньовата награда.

Друг местен творец - Кръстьо Кръстев бе категоричен пред присъстващите, че поезията на Ангел Ников се доближава най-много до таланта на поета с ватенка, който Ников е познавал. За творчеството на димитровградчанина говори и Маргарита Симеонова, член на комисията, определила новия лауреат.

Ангел Ников е роден на 25 август 1932 г. в пловдивското село Караджалово. Автор е на 22 книги, първата му стихосбирка „Българин да се наричаш“ излиза през 1967-а, последната „Песен наум“ се появи в началото на 2012-а и включва 71 стихотворения.

Много известни български писатели и поети, както и двама чужди автори са получавали през годините литературната награда на името на Пеньо Пенев. Сред тях са имена като Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Валери Петров, Христо Фотев, Ивайло Балабанов, Стефан Цанев и др.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Кметът Иво Димов връчи статуетката на поета Ангел Ников
Политици, общественици, култирни дейци и граждани уважиха връчването на националната литературна награда
Примата на балет "Галаксико" Ивета Бинева запали огъня на поезията

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини