От х:

Днес в x:

Ще разследват цените на лекарствата. Преглед на националния печат

Сред водещите теми на всекидневниците отново е казусът с цените на лекарствата.

„Временна комисия да разследва ценообразуването на лекарствата, заплащани с публични средства, поискаха от БСП, ДПС и Синята коалиция.

Изненадващо ГЕРБ, които по традиция не подкрепят внесени от опозицията предложения, се съгласиха да включат в дневния ред на парламента искането им. От седмици управляващата парламентарна група е в обтегнати отношения със здравния министър Стефан Константинов. До дни се чака премиерът Бойко Борисов да реши дали ще го смени. Слуховете кой може да го наследи на поста витаеха и днес.

Вече са ми предлагали, но съм отказвал, призна шефът на лекарския съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. Сега не са ме питали, знаят, че не искам, допълни той. Хубаво е министърът да е лекар, но да има административен опит и да познава цялата система от спешната помощ до онкологията и психиатрията, смята шефът на БЛС.

Според Мая Манолова от БСП уволненията на ръководни кадри в здравеопазването не са достатъчна мярка. Трябвало да се даде отговор кой е допуснал бюджетът и здравната каса да бъдат ощетени с милиони, а след това от него да се потърси отговорност.

"Искаме истината до дъно. Този номер, че имало раздадени бонуси - върнахме ги, има сгрешили министри - уволнихме ги, вече не работи", каза и Лютви Местан от ДПС." - пише в. „24 часа".

„Мая Манолова (БСП) и Лютви Местан (ДПС) обвиниха ГЕРБ в квазисъгласие, тъй като често парламентът не стига до последна точка в програмата си и така въпросът просто ще бъде отложен. Ако това стане, в сряда опозицията ще сформира алтернативна комисия.

В ГЕРБ нараства напрежението около здравния министър Стефан Константинов. Тъй като премиерът Бойко Борисов не е казал категорично, че ще го сменя, в кулоарите вървят всевъзможни слухове за нов титуляр.

Спрягат се имената на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, на здравната Десислава Атанасова, гадае се кой финансов спец може да седне в стола. Шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев обаче беше категоричен, че от групата няма да излиза никой." - допълва темата в. „Стандарт".

„Опозицията заплаши, че ако ГЕРБ не подкрепи идеята, тя ще сформира алтернативна комисия и ще стигне до истината. Мнозинството се съгласи, но остави дискусията да се формира ли комисията или не като последна точка в дневния ред. Така до нея може и да не се стигне. От БСП, ДПС и "Синята коалиция" държаха въпросът да бъде гледан в четвъртък, но тук ГЕРБ-ерите проявиха твърдост и гласуваха "против". Депутати намекнаха, че дебатите са наредени "на опашката" в дневния ред, защото от ГЕРБ чакат решението на премиера, който е в Катар и се връща в петък.

В същото време от "Дондуков" 1 дойде знак, че премиерът Бойко Борисов е готов да остави д-р Константинов на поста, ако "се поправи". Следващото правителствено заседание ще бъде изнесено - в Кюстендил, родния град на здравния министър.

От здравното ведомство също не стоят със скръстени ръце и вече били готови със законови промени, които да топят цените на лекарствата. Очаква се те да бъдат обсъдени с премиера." - информира „Труд".

„В последните дни на няколко пъти депутати от ГЕРБ публично разкритикуваха дейността на Константинов. Неговият стол силно се разклати, след като се разбра, че лекарствата у нас са по-скъпи от тези в съседни държави. Според депутати не е нормално министърът да твърди, че досега не е бил наясно с този факт. Точката за създаването на комисия все пак бе оставена като последна в дневния ред и е твърде вероятно да не се стигне до нея през тази седмица." - съобщава в. „Сега".

Темата за цените на българския пазар като цяло също присъстват на страниците на вестниците в четвъртък.

В „Стандарт" цитира изказване на лидера на ДСБ Иван Костов:

„Повишаването на цените се дължи на злоупотребата с господстващо положение. Фирми по веригата са заели това място, а в последните 3 години са блокирали и възможността за конкурентен внос. Пазарът е монополизиран и разделен, особено в тези сектори, където хората не могат да спрат да купуват. Става въпрос за храни от първа необходимост, горива, отопление.

Това каза в сряда пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него ГЕРБ трябва да принуди организациите, които защитават конкуренцията, да си свършат работата, защото в момента те не я вършат и са безсилни. Костов смята, че ситуацията с лекарствата е идентична и няма как двойните и тройните цени да се оправдават само със ставката на ДДС.

"Ние подкрепихме тази анкетна комисия, която ще се занимава с цените на лекарствата, не трябва да забравяме изказването на здравния министър, който каза, че може да се намалят с 50% цените на лекарствата. Какво е имал предвид? Проблемът е, че у нас не е изградена конкурентна пазарна икономика."

От своя страна в. „24 часа" информира, че животновъдите са обещали да не повишават цените на агнетата и свинското за Великден.

„Преди ден министър Мирослав Найденов са закани, че ще бъдат отрязани субсидиите на тези, които необосновано вдигат цените за празника...

Решено е България да поиска от Европейската комисия крайни потребители да могат да купуват агнета директно от производителите. В момента това е незаконно, защото в наредбата за т.нар. директни продажби не са включени овцевъдите. За да могат да продават месото, те трябва да имат лицензирана кланица.

Целта е директните продажби от овцефермите да се разрешат, като ще има само минимални изисквания за помещението, в което се колят агнетата, уточниха от министерството на земеделието." - се казва още в публикацията.

Лобисткият скандал около Моника Йосифова също е широко отразен от всекидневниците.

„Собственикът на Актив груп Моника Йосифова, която в момента съжителства с лидера на БСП Сергей Станишев и е майка на дъщеря му Дария, е взела над 380 хил. евро като подизпълнител на австрийския лобист Петер Хохегер по два договора от 2006 г. и 2008 г. На специална пресконференция Йосифова разпространи информация за договорите си с Хохегер, чието име е замесено в корупционен скандал в Австрия. По нейни данни фирмата й е получила 239 хил. евро през 2006 г. и 143 488 евро през 2008 г.

Според Йосифова около нея няма скандал. Тя се закани също, че ще съди всеки, който намеси името й в спекулации и незаконни неща и обяви, че атаката срещу нея е само, защото живее с политика Сергей Станишев.

Йосифова призна "единственото си слабо място в цялата история" - отговорът й за в. "Капитал", че не е работила с Хохегер. "Истината е, че не исках да влизам в детайли, защото това щеше да даде храна за политически спекулации, които така или иначе се случиха. Смятам, че изневерих на свой професионален принцип да казвам винаги истината, когато казах, че нямам договори с Хохегер и това беше грешка. Искам да поднеса официално извиненията си на колегите от в. "Капитал", защото отговорих неправилно и се опитах да спестя факти", заяви днес Йосифова.

Според нея единствената причина за публичната атака срещу нея е съжителството й със Станишев. "Изключително непочтено е да се атакува една жена, заради това, че живее с политик, а не, че съм извършвала нещо незаконно или, че съм подкупвала някой", каза още тя.

Йосифова на няколко пъти отбеляза, че през 2008 г., когато е работила с тогавашния премиер Станишев по тези договори, е била съпруга на банкера Венцислав Йосифов, а дъщеря й Дария е родена през 2011 г. Това според нея показва, че няма конфликт на интереси в това че е взела пари от компанията на Хохегер, на която бившето правителство е платило през 2008 г. 1 млн. евро за лъскане на имиджа на България...

Йосифова разказа, че през 2006 г. - по времето, когато е работила за предизборната кампания за втория президентски мандат на Георги Първанов, от компанията "Хохегер" се обърнали към нея, ако може да свърши работа като подизпълнител по техен договор с Пловдивския панаир. По това време панаирът е държавен. "Имам абсолютно професионална експертиза в работата с институции и с три поредни правителства, покажете ми друга агенция в България, която има тази експертиза" - така Йосифова, смятайки и кабинета "Борисов", отговори на въпроса защо "Хохегер" преди 6 години е избрал нейната агенция за подизпълнител, след като компанията му има и българско представителство." - пише „Дневник".

В. „Сега" също помества статия по темата:

„Над 382 хил. евро е платил на българската ПР "Актив груп" австрийският лобист Петер Хохегер, който е разследван за корупция в Австрия. Това обяви на пресконференция вчера собственичката й Моника Йосифова...

Скандалът се разгоря покрай разследването в австрийския парламент, а управляващите от ГЕРБ подеха темата, атакуваха лидера на БСП Сергей Станишев, с когото Йосифова живее, и дори предложиха временна комисия в НС да изясни фактите. Йосифова смята, че единствената причина да я атакуват е именно връзката й със Станишев. Тя допълни, че е работила с три правителства - на царя, на Станишев и на Бойко Борисов.

Първият договор на "Актив груп" с Хохегер за 239 хил. евро е от 2006 г. и е за презентации на България, организиране на пресконференции на тогавашния премиер Станишев в Брюксел и Берлин, на главния прокурор Борис Велчев в Берлин и на министрите Меглена Кунева и Николай Василев в различни европейски градове, както и други пиар акции. По втория договор, чиято стойност е за над 143 хил. евро, са отчетени посещения на журналисти у нас, брошури, кризисна комуникация заради филма на ВВС за Могилино, интервюта.

Йосифова поясни, че Хохегер се е обърнал към нейната агенция "в качеството й на една от водещите в страната", тъй като в неговото представителство са работели "2-3-ма души, които няма как да свършат работата". По думите й имало и други подизпълнители. Тя поясни, че до 2011 г. е работила с общо 6 министерства, а в момента има проекти с икономическото и със здравното ведомство. От 2005 г. досега е платила 1.73 млн. лв.

Както и Станишев, Йосифова заяви, че никога не е виждала бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер и не си спомня да е ходила на вечеря с него. На питане за получените от Щрасер 100 хил. евро обясни: "Нямам представа и това няма отношение към моя договор".

Йосифова отказа да коментира и дали са изпълнени разпоредбите на Закона за обществените поръчки при наемането на Хохегер от правителството. Не знае и кои са хората, влезли в борда от политици, наети от Хохегер, които трябва да дават съвети как да се оправи имиджа на България в ЕС."

Сред широко отразените теми във вестниците са и разкритията за агентите на Държавна сигурност в университетите.

„39 души, които заемат ръководни длъжности в три университета в страната, са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от решения на комисията по досиетата, публикувани днес.

Проверени са над 400 души в СУ "Св. Климент Охридски", Икономическия университет във Варна, и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Проучването на архивите засяга само заемалите ръководни длъжности във висшите училища като ректори, заместник-ректори, декани, заместник-декани, директори на филиали, директори на департаменти и ръководители на катедри.

В СУ са проверени 339 души, като за 35 от тях е установена принадлежност към бившата ДС. Сред обявените са имената на бившия декан на Факултета по славянски филология Валери Стефанов, историка Георги Бакалов, бившия декан на Юридическия факултет Тенчо Дундов.

В Университета по библиотекознание и информационни технологии са проверени 24 души, а установените сътрудници на ДС сред тях са двама. Единият от тях е ректорът на учебното заведение Стоян Денчев, а другият е бившият зам.-ректор Иван Белчев.

В Икономическия университет във Варна са проверени 56 души. Установено е, че сътрудник на ДС е бил бившият декан Апостол Апостолов, а също и Марин Нешков, който е бивш зам.-ректор, сега декан.

За 5 г. комисията по досиетата е проверила над 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с бившата Държавна сигурност. Само 5782 имена на сътрудници обаче са били оповестени заради ограниченията, наложени от закона." - съобщава „Дневник".

„В Софийския университет са проверени 339 души. За 35-ма от тях е установена принадлежност към репресивния апарат на държавата отпреди 1989 г. Прави впечатление, че повечето от тях са от Философския факултет, както и от Факултета по славянски филологии, начело с бившия декан Валери Стефанов. Тенчо Дундов, декан на Юридическия факултет от 2006 до 2011 г., е бил дори щатен служител на ДС." - пише по същата тема в. „24 часа".

„Димитър Киров, ръководител катедра в Богословския факултет от 2004 г. до 2008 г., също има досие. Богословът с агентурно име Антон собственоръчно е писал доносите си, сочи още справката на комисията по досиета. От 24-ма проверени в Университета по библиотекознание и информационни технологии са установени също двама. Единият от тях е самият ректор Стоян Денчев, известен в архивите на ДС с псевдонима Симеонов.

Във Варна са проверени 56 човека, само за двама от тях е установена принадлежност - бившият декан Апостол Апостолов - агент Наско и настоящият Марин Нешков или агент Мургаш." - информира „Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини