От х:

Днес в x:

Опозицията: От НЗОК са източени милиони. Разследване!

БСП и ДПС поставиха ултиматум на ГЕРБ до сряда идната седмица да решат създаването на анкетна парламентарна комисия, която да се занимава с растящите цени на лекарствата и източването на пари от бюджета от НЗОК, съобщи БТА. Предложението е на 52-ма депутати от БСП, ДПС и Синята коалиция и бе представено от депутата от левицата Мая Манолова. Тя настоя проекторешението да бъде обсъдено като втора точка утре, но искането беше отхвърлено. Така проектът остана последна точка в седмичната програма.


Това породи съмненията на вносителите, че всъщност няма да се стигне до обсъждане и приемане на проекта, или пък, че ГЕРБ първо изчакват завръщането на премиера от Катар и след това ще вземат решение.

"Ако управляващите не се съобразят и срокът не бъде спазен, опозицията ще сформира своя неформална комисия, отворена и за независимите депутати", обяви пред журналисти в Народното събрание Лютви Местан от ДПС. Той подчерта, че настояват за цялата истина с колко ръстът на цените на лекарствата ощетява бюджета и чии корпоративни интереси се защитава.

Отговор бил нужен и дали са възстановени на бюджета изгубените милиони, след уволнението на заместник-здравния министър Гергана Павлова и оставките в ръководството на Касата. От опозицията са убедени, че "изтеклите" пари са милиони и според тях именно анкетната комисия трябва да установи колко точно.

Мая Манолова даде като пример за източване цените на няколко медикаменти, които според цитираната от нея справка, при тройната коалиция са били по-евтини, отколкото в момента. "Соматропин" при кабинета "Станишев" е струвал на бюджета 96,02 лв., а при ГЕРБ - 249,06 лв., прочете Манолова.
"Циклоспорин" - преди 77, 50 лв., сега - 177,97 лв., "Анастозол" - при тройната коалиция - 28,44 лв. , днес - 128, 68 лв. Въпросът е какъв е общият размер на нанесените щети и чии корпоративни интереси са обслужени, попита Манолова.

Лошата новина е, отбеляза още Местан, че проблемът с цените на лекарствата вече не е частичен, а елемент от голямата тема за ескалацията на цените на стоките и услугите от първа необходимост.

Според предложението на опозицията анкетната комисия за цените на лекарствата трябва да е на паритетен принцип, от 11 души - по двама от ПГ и един независим.

Преди дна дни премиерът Бойко Борисов заяви, че министърът на здравеопазването Стефан Константинов ще си отиде, ако не влезе в час и допълни, че му дава още няколко дни, за да се справи с проблема с лекарствата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини