От х:

Днес в x:

114 деца отпрашиха за чужбина само за един срок

Първолаците оредяват все повече и повече

114 ученици са напуснали образователната система в региона в посока чужбина и то само за един срок. За периода 15.09. 2011 год до 06.02. 2012 година, общо от местното образование са отпаднали близо 300 деца. Причините са социални и семейни причини, отсъствия, записване в учебни заведения извън областта. Три деца пък, в 1-ви, 4-ти и 6-ти клас, са починали.

Най-големият бум обаче е в отписаните от училищата поради емиграция. Масирано, това са деца от първи до 8-ми клас. Емигриралите в тази възраст са 102, а напусналите гимназисти едва 12.

Макар статистиката на образователният инспекторат да не е по общини, според хора от системата, мнозинството заминаващи за странско продължават да са от Димитровград, но хасковлии ударно ги настигат. Все повече деца тръгват за чужбина още в предучилищна възраст. Родители гурбетчии споделят, че така адаптацията за тях е по -лесна.

Едва 18 са децата отпаднали от образователната система заради отсъствия. 41 са тези, които напускат училище заради социални и семейни причини или иначе казано-немотия. Куриозното е, че няма нито един напуснал заради слаб успех.

Само с присъствието си, всяко дете носи на школото си между 1200 и 1400 лв годишно, в зависимост от общината.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини