От х:

Днес в x:

В градините: Натискат се за директори, не щат да са учителки

Ели Костова

Новината за конкурсите за директор в 5 хасковски детски градини предизвика мащабна дискусия във форума на Haskovo.net, в която се чуха много обвинения-както към положението в детските заведения, така и персонално към някои от директорите им. От името на съсловието, отношение по темата пожела да вземе директорът на ОДЗ 16 г-жа Ели Костова. По думите и, е необходимо да се чуе гласът и на тази страна - професионалистите в системата на детското образование, които според нея са недооценени в обществото. Haskovo.net с удоволствие предоставя трибуна, за дискусии по теми с висок обществен интерес. Още повече, че много въпроси за градините стоят дълго време без отговор

-Г-жа Костова, споделихте, че съсловието се чувства до известна степен опетнено от негативната реакция на новината. Защо според вас едно рутинно оповестяване на конкурс предизвика такава истерия?

И аз не мога да си го обясня. Отправените нападки до такава степен се разминават с действителността в градините, че за себе си съм решила - това не са мнения на родители. Това са думи на хора от системата, които умишлено изкривяват фактите.

Разчистват се лични сметки, което е грозно и пошло.

В детските градини натоварването е толкова голямо, че няма как човек да не се справя и още да работи там. А за директорите е най-сложно. Освен че трябва да познават в детайли начинът, по който работи едно заведение, те трябва да са психолози, да работят с възрастни-персонал и родители, да работят с управляващи. Да бъдат добри мениджъри и да подобряват постоянно условията в градината. Те са непрекъснато на прицел.

-Вие сте сигурни, че атаките към тях идват от хора в системата?

Абсолютно. Защото се изнасят неща от „кухнята“. Примерно по цял ден този или онзи директор е в скайпа. Ами ние така комуникираме помежду си. По евтино е от телефон, пращаме информация, образци за документи, обменяме мнения. Или пък думите „колеги поканете ме на проверка“. Това се използва от директора да съобщи на учителките, че ще ги проверява. Не разбирам защо трябва да ги проверявам внезапно. Отивам в час по български и искам да видя часът от до. Ако това ще ги накара да се подготвят, себе си и децата повече, още по добре. Що се отнася до родителите, в много редки случаи имам пререкания с тях и то когато са в състояние на силен афект. После се успокояват и се извиняват. С родителите нямаме проблеми. Заявявам това от позицията на директор с 12 год стаж.

-Директорите нямат мандатност на този пост...

Не. Законът позволява директорът да остане колкото реши, след като се справя. Ако не се справя то веднага се вижда.

-Десетилетия на един пост, не изкривяват ли преценката на човек?

Така е. Но с кого да се заменят, освен ако не е смяна заради смяната. Един директор трябва да е бил първо учител, поне три години. А знаете ли че никой не иска да става детски учител? Съвсем отговорно мога да заявя, че

В последните 5 години няма нито едно ново лице в системата.

Младите специалисти не искат да стават детски учители. Имах две момичета, току що завършили. Издържаха месец, месец и половина. После едната стана барманка, другата замина за Англия. Защото при нас заетостта е плътна, отговорността към обучението възпитанието и здравето на децата е огромна. Задължително е да са с висше образование- предучилищна педагогика. Срещу заплатата от 460 лв до максимум 590 лв месечно. Дотолкова сме я закъсали откъм учители, че се случва да каним пенсионерки да идват да помагат.

-А лелките?

С тях по-лесно скърпваме положението, макар че те взимат по 290 лв месечно. А имат плътен пълен работен ден в групи от по 20-30 деца. Не могат да пропуснат нито едно хигиенно изискване, нито една дейност по обгрижването на децата от слагането им да спят до смяната на памперси. Ежесекундно внимание. Представяте ли си какво е това?

-Да се върнем на директорите. Толкова ли е сладко да си директор? /По информация на Haskovo.net заплатите на директорите са само с по 100-150 лв над учителските/.

Сладко ли? Понякога е лудница, защото всяко действие и инициатива трябва да го обясниш на стотици родители. На гърбът ти е обезпечаване на необходимите помагала и консумативи, както и ежедневни грижи за ремонта. Например сега имам течащ покрив - 5 хиляди лева. Нямам ги, ама покрива трябва да се поправи нали?

-Обаче вече имате делегирани бюджети, които хич не са малки. Могат ли с тези допълнителни пари, градините да предлагат допълнителни екстри или да отпаднат някои плащания на родителите?

Какви екстри?

-За всяко дете в ясленска група държавата отпуска издръжка по 1001 лв годишно, до 5 години-1426 лв, а в пред училищна група-по 1620 лв на дете. С тези пари може да се заведат на една безплатна екскурзия например?

Няма да стигнат. Може би в по-големите градини ще се усетят повече тези пари, но тук има само 170 деца. Вижте, общината осигурява безплатно освен сградата и тока( на мен ми е 1000 лв месечно) гориво(по 20 хил литра)  към 8-9 хиляди лева, вода за 200,300 лв и  безплатна храна. И всичко това срещу родителска такса от 50 лв месечно. Това не покрива даже и четвърт от разходите на една градина. Сега и изискванията към детските градини нарастват - учебни помагала и пособия за 5 годишните, от догодина вероятно и за 4 годишните. Спално бельо, играчки, разходи по амортизация. Каквото остане се предвижда за текущи ремонти. Подменяме дограмите, но както виждате-етаж по етаж.

-Има и друга гледна точка-каквото остане е бонус за учителите?

През тази година съм си позволила да дам два бонуса по 100 лв на моите учители. Смятам, че с тези заплати, те го заслужават.

-Досега сте се оправяли без единните стандарти?

И парите хронично не стигат. Вижте по важното е друго. Хора на по 25 години, които не са живели по времето на комунизма ми настояват всичко да е безплатно.

Няма безплатни екстри в образованието. И не може да има.

-Значи плащанията на родителите си остават?

Ако искат децата им да учат български и математика-ок, държавата го поема. Ако искат английски език, карате, танци - по 80 лв на месец за ангажирането на специалисти. Ако трябва да правим театър-избирам най-евтината оферта и събираме по 2-3 лв. Що се отнася до другите разходи. Аз съм в квартал/Куба/, за който ВиК категорично казва, че водата е годна за пиене. Следователно не са ми разрешени разходи за минерална вода. Родителите оставят по левче и се купува минерална вода в изобилие. Дори и да има недоволни, вратата ми е по цял ден отворена. Никого не съм върнала. Ако има сигнал за недобросъвестност-разследвам го веднага. Пускала съм хора в градината да видят и се убедят с очите си, къде са двата новозакупени климатика, като че ли мога да си ги занеса в къщи. Опровергавам легенди всеки ден. Веднъж дори ме питаха, дали сме давали очистително, представяте ли си, на децата. Защото едно дете много често ходело до тоалетната през събота и неделя. Обръщаме внимание на всеки, ама да застане с името и лицето си, не анонимно и подло!

-Ако можем да обобщим, значи според вас предучилищното образование в Хасково е отлично.

Категорично заявявам, че хасковското предучилищно образование е едно от най-добрите в страната. Според мен, причината е както в заинтересоваността на г-н кмета, така и в работата на директорите на съответните дирекции, които събраха толкова негативизъм, а не го заслужават. Безотговорното цапане по хората не е почтено, нито човешко.

Г.Христов

За допълнителни занимания се плаща допълнително
Зад доброто настроение на децата се крие ежесекундна работа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини