От х:

Днес в x:

Mасови намаления на лихвите по депозити. Кредитите без промени

Още в първия месец на годината банките показаха, че вниманието им отново е насочено към депозитите. Усиленото депозиране на което ставаме свидетели напоследък продължава да рефлектира върху лихвите. Голямото предлагане на ресурс от страна на фирми и домакинства логично сваля цената, която банките са склонни да платят. Тенденцията на понижаване на лихвите се запазва и през януари, при това изключително убедително. Десет банки бяха с корекции, като девет от тях в посока на понижения.

Новостите по жилищни и потребителски кредити отново бяха отложени за бъдещ момент. Засега това е краят на февру-март. Макар да изтекоха голям промоции при жилищните заеми, банките не предложиха нищо ново. Познатите действия за удължаване на промоции бяха приложени и сега.

 

Срочни депозити 

Поради многобройните изтекли промоции в последния ден от старата година, активността на банките се оказа висока в първите няколко дни на месец януари. Цели 10 бяха банките, предприели промени по срочните си депозити, като 9  от тях влошиха офертите си.

Алианц Банк България преустанови предлагането на промоционалния нарастващ депозит „Три напред”. В резултат на това бяха възвърнати стандартните лихвени условия по депозита.

Банка Пиреос България последва примера на Алианц и преустанови предлагането на промоциионалните си условия по едногодишните си депозити „Пиреос Стандарт”. Това се случи след като изтече крайния срок на промоцията по тези продукти. В резултат на това трезора възвърна стандартните лихвени условия. Същото се случи и с другите промоционални продукти на банката – шестмесечните авансови депозити.

Societe Generale Експресбанк предприе корекции по част от срочните си депозити. Промоционалните депозити „SG Гарант” в BGN продължиха да се предлагат с 0.20 п.п. по-ниски лихви за срок от 6, 9 и 12 месеца. В същото време трезора леко повиши лихвите по депозита в EUR. Подобрението на условията бяха валидни за 3 и 6-месечния „SG Гарант”. Друг депозит, който беше с промяна е депозит „Тактика”. При него лихвата в BGN се понижи с 0.25 п.п. за първия 6-месечен лихвен период (от 3.75% на 3.50%). В EUR пък лихвите отново се подобриха с около 0.30 – 0.40 п.п.

След като на 31.12.2011 г. изтече промоцията по 150-дневния си депозит ОББ удължи нейния срок. В EUR лихвата беше понижена от 6.25% на 6.00%. Депозитът в BGN остана с непроменени лихвени условия. Предложенията са валидни в периода от 01.01.2012 г. до 31.01.2012 г. Трезорът удължи със същия срок и промоцията по депозит „Бонус”, като запази лихвените условия непроменени.

Райфайзенбанк понижи лихвите по промоционалния си нарастващ депозит „3+3” в EUR. Понижението на лихвите беше с 0.50 п.п. и за двата лихвени периода. Предложението в BGN пък беше преустановено, в резултат на което бяха възвърнати стандартните лихвени условия. Същото се случи и с промоцията по едногодишния стандартен срочен депозит в BGN. За сметка на това лихвите по 12-месечния промоционален депозит в EUR продължиха да се предлагат с по-високи лихвени нива. Подобрението на условията беше с 0.50 п.п. за всички прагове на сумите. Новите промоционални предложения на банката са валидни до 31.01.2012 г.

Alpha bank удължи срока на промоцията си по 6 и 12-месечните си авансови депозити в BGN и EUR. Трезорът запази лихвените условия непроменени.

Интернешънъл Асет Банк също коригирa лихвата си по депозит „Асет Изкушение 1”. В BGN, EUR и USD понижението на лихвите по периоди беше с около 1.00 п.п.

МКБ Юнионбанк коригира немалка част от срочните си депозити на 09.01.2012 г. С по-ниски лихви продължиха да се предлагат стандартните срочни депозити, „Отличен депозит”, „депозит „Фест”, „Изгодна сделка”, 12-месечен супер депозит, „Юнионинвест” и авансовите депозити. Депозитите в BGN влошиха условията си с около 0.50 п.п., а тези е евро – с около 0.25 п.п.

ПИБ коригира (понижи) всичките си промоционални срочните депозити. Най-чувствително се понижиха лихвите при едногодишния и двугодишния свободен депозит. В BGN лихвите бяха понижени между 1.00 и 0.50 п.п. за част от лихвените периоди. Други предложения, които влошиха условията бяха тримесечен и шестмесечен промоционален депозит, депозит в долари, „Заплата”, „Пенсия” и 12-месечен депозит. Понижението беше с около 0.40-0.50 п.п.

ЦКБ също влоши условията си по срочни депозити. Стандартите срочни депозити на банката и „Депозит +” продължиха да се предлагат с около 1.00 п.п. по-ниски лихви в BGN и EUR.

Потребителски кредити

От 19.01.2012 г. Банка Пиреос България спря предлагането на потребителски кредит „Шампион” и потребителски кредит с поръчители. От същата дата банката стартира предлагането на нов потребителски кредит - „Фактор”.

Alpha bank – клон България въвежда промоционална такса за кандидатстване за Стандартен потребителски кредит и кредит “Всичко в едно” в размер на 15 лева. Предложението е валидно за искания за кредити подадени в периода от 23.01.2012 г. до 31.03.2012 г. 

Банка ДСК удължи срока на промоцията по потребителките си кредити до 02.05.2012 г. включително. Сред предимствата на промоцията са по-ниските лихвени нива при превод на работна заплата / пенсия и липсата на възрастово ограничение на кредитоискателите.

ОББ удължи срока на промоцията по потребителския кредит с фиксирана лихва за целия период на кредита до 30.06.2012 г. включително. Максималният размер на кредита е до 10 000 лева, а най-дългият срок за отпускане на кредита е 5 години. Сред предимствата  на кредита са липсата на такса за предсрочно погасяване на кредита, възможност за активиране на животозастрахователна програма „Защита на кредита”, както и възможност за погасяване на месечната вноска на банкомат на банката. 

От 01.02.2012 г. ПИБ преустанови предлагането на „Коледен кредит”, за сума до 10000 лв. или еквивалента в евро. Лихвата за първите 12 месеца от срока на кредита беше фиксирана в размер на 6% на годишна база.

Кредитни карти

Alpha bank дава възможност на клиентите си да се възползват от преференциални условия до 31.03.2012 г., като кандидатстват за кобрандирана кредитна карта DYNAMIC Visa.

С DYNAMIC Visa се получава определен процент обратно всеки път, когато се пазарува на ПОС терминал в търговски обекти на територията на България, в чужбина или в Интернет. 10% се възстановяват обратно от Карфур до 31.03.2012 г. Ваучер-подарък на стойност 10 лв. от Alpha Bank България за всички клиенти, подали своите заявления до 31.03.2012 г. и одобрени за карта DYNAMIC Visa.

Клиентите на Дайнърс клуб България имат възможност да участват в нова промоционална кампания с много стилни награди, ако извършат поне една трансакция със своите кредитни карти Diners в периода от 16.01.2012 г. до 31.03.2012 г. включително.

Жилищни и ипотечни кредити

За добро или лошо новата година започна без новости от банките по едни от най-актуалните им продукти – жилищните кредити. Първият месец от година се оказа момента, в който трезорите трябваше да покажат новата си визия за новата година. Това, обаче, в определена степен не се реализира. Голям брой промоции изтекоха в края на миналата година и януари се очакваше с интерес, особено по отношение на корекции в лихвите. За разочарование за очакващите новости, те като че ли се засега се отлагат за пролетта. Причината е, че множество банки отново удължиха промоциите си и така настоящите условия по продукти ще продължат да актуални до края на февруари и март.

Удължаванията на промоциите стартираха с ПИБ. Удължено беше предложението за жилищен и ипотечен кредит „Пре-имущество” с 5.50% лихва за първите 12 месеца, 7.80% след това с три месеца. Новости от банката ще очакваме след 31.03.

Алфа банк също се включи в тази тенденция и нейното предложение за кандидатстване за отпадане на таксата при кандидатстване за жилищен кредит също беше продължено до 31.03.2012 г.

С удължена промоция до края на март се оказа и Райфайзенбанк. До тогава всички клиенти на банката ще заплащат 50% по-ниска такса за разглеждане на документи при кандидатстване за заем.

Такса при кандидатстване за кредит също няма да събира и УниКредит Булбанк, но до 29.02.

До същата дата още две банки удължават своите промоции. Емпорики Банк България ще продължи да предлага специални промоционални условия по ипотечни кредити за физически лица с фиксиран лихвен процент за първите 3 и 5 години до 29.02.2012 г. Клиентите на ОББ ще могат да се възползват от промоционален лихвен процент от 6.70% в евро за покупка на „първо жилище”. Офертата е валидна при избор на превод на работна заплата или регулярни постъпления по сметка „Комфорт” в банката.

С най-дълго удължаване на промоция беше Банка ДСК. Банката предлага на клиентите си:

  • Отпадане на таксата за разглеждане на искане за кредит
  • С 1% по-ниски лихви по кредити в лева и с 0,5% по кредити в евро
  • Без такса предсрочно погасяване със собствени средства след третата година

Условията ще са валидни до 02.05.2012 г.

Източник: moitepari.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини