От х:

Днес в x:

Станишев пред Кошлуков: За мен ACTA вече е мъртва

За мен ACTA вече е мъртва, убеден съм, че 190-те депутати на ПЕС ще имат единна позиция в Европейския парламент срещу това недемократично споразумение и аз ги призовах да гласуват против него.” Това заяви лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в предаването „Факторът Кошлуков” в националния ефир на ТV7. Водещият поздрави в ефир своя гост за декларацията срещу АСТА, гласувана от 33 социалдемократически партии в ПЕС преди дни по личната инициатива на Станишев.

Станишев призова българското правителство да оттегли подписа си от споразумението АСТА, както направи неотдавна полското правителство вследствие на масовите граждански протести.

Преговорите за ACTA са се водили тайно зад гърба на ЕС, самият аз научих за споразумението в интернет от Уикипедиа и това е един от мотивите за неговото неприемане от страна на ПЕС”, каза Станишев. Той допълни, че ACTA не оправдава добрите намерения да бъде уредена защитата на авторските и интелектуалните права. „Тъкмо обратното – ACTA защитава големите корпорации и не защитава авторските права, а погазва интересите на обикновените потребители, като въвежда тежки наказания за малки прегрешения”, подчерта социалистическият лидер.

Станишев смята, че протестите на гражданите срещу ACTA в интернет пространството и по площадите на стотици градове на Европейския съюз, които се разгръщат днес, са справедливи, а политиците трябва да заявят ясната си позиция по тема, която засяга милиони хора и това не е „яхване на вълната на недоволството”, а задължение на политиците. В ЕНП засега не казват нищо по въпроса, посочи лидерът на ПЕС, допринесъл единствено тази партия да каже своето „не” на безпрецедентното посегателство.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини