От х:

Днес в x:

Шефката на HP с 1 долар заплата, но спечели 16.5 млн. за 2011 г.

Главният изпълнителен директор на американския технологичен гигант Hewlett-Packard Мег Уитман трябва да получи възнаграждение за финансовата 2011 г. на стойност 16,5 млн. долара, по-голямата част от който представлява опция за закупуване на акции на компанията, сочат документи, подадени в Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ, цитирани от РИА Новости.

Заплатата на Уитман, която през септември миналата година замени на поста Лео Апотекер, е само 1 долар. Размерът на опцията за закупуване на акции е на стойност 16,15 млн. долара, а останалите компенсации са на стойност 372 600 долара.

За миналата година най-високо е заплащането на Апотекер, като възнаграждението му надхвърля 30 млн. долара, от които 1,15 млн. долара заплата, 6,4 млн. долара премии и 17,66 млн. долара в акции на компанията.

Съгласявайки се да работи със заплата от 1 долар годишно, Мег Уитман стана член на кръга от ръководители на компании от сектора на информационните технологии, поставили доходите си в пряка зависимост от успехите на компанията и печалбите на акция.

Още през 1997 г. бившият съсобственик и главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс се отказа от всякакви фиксирани възнаграждения.

Годишна заплата от 1 долар получават и съоснователят на Google Сергей Брин и настоящият главен изпълнителен директор на компанията Лари Пейдж, председателят на борда на директорите Ерищ Шмид, главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс и Лари Елисън, който изпълнява същата длъжност в Oracle. От 1 януари догодина това ще бъде и базовата заплата на Марк Зукърбърг във Facebook.

Hewlett-Packard  остава лидер на пазара на персоналните компютри, като през четвъртото тримесечие на 2011 г. е продала 14,7 млн. броя, макар това да представлява спад от 16,2% на годишна база.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини