От х:

Днес в x:

20 месеца затвор за хасковлия, убил приятел в катастрофа

Георги Георгиев в съдебната зала

Година и осем месеца лишаване от свобода ефективно определи днес тричленен състав на хасковския окръжен съд за 24-годишния Георги Георгиев. Той застана пред Темида по обвинение в причиняване на смъртта на 28-годишния Янчо Русев, който загина при катастрофа с управлявания от Георги „Мерцедес” на15 януари миналата година. Инцидентът стана в харманлийското село Иваново.

На 14 януари двамата близки приятели Георги и Янчо се черпели в кръчма в с. Славяново. Малко след полунощ обаче те били навити да тръгнат за заведение в Харманли от тогавашния кмет на селото Йордан Джуров. Според бащата на загиналия Янчо – Георги Русев, който бе частен обвинител в процеса, именно 55-годишният бивш селски управник бил в основата на трагедията. Янчо бил заспал на предната седалка, а кметът седнал отзад. На метри след табелата за Иваново шофьорът изгубил контрол над автомобила, излязъл извън платното и се забил в дърво. При удара спящият Янчо получил изключително тежки наранявания и починал на място. Със сериозни травми бил и шофьорът Георги, който бил откаран в болницата в Харманли. В кръвта му били установени 1.9 промила алкохол. Кметът Джуров също пострадал – бил счупен левият му крак.

Подсъдимият Георги Георгиев се призна за виновен и поиска делото да се гледа по съкратената процедура. По този начин той призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, макар до последно да твърдял пред разследващите, че не помни нищо от инцидента.

Съдът прие искането за съкратена процедура и освободи призованите свидетели и вещи лица. По този ред магистратите са длъжни да присъдят наказание под предвидения в закона минимум.

Ефективната 20-месечна присъда очевидно изненада неприятно Георги Георгиев, който явно се надяваше на условна присъда. Ще има обжалване.

Тодор Кръшков

Бащата на загиналия Янчо - Георги Русев (вляво) смята, че момчето поема вината на кмета Джуров. Вдясно е бащата на Георги
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини