От х:

Днес в x:

Жестока секира за Горското-20 души аут!

Отпаднаха цели 20 притеснения за бракониерите

Масови уволнения сполетяха държавно горско стопанство в Хасково. 20 души са били съкратени за последните месец-два във връзка с влизане в сила на новия закон за горите. Той бе приет на 9-ти април, а последствията му се усетиха 10 месеца по късно.

Съгласно закона, отпада изискването държавното лесничейство да осигурява охраната на общинските и частни гори. Това прави излишни стражарите които изпълняваха тези функции до момента, обясни зам-шефа Любомир Илиев. Сред 20-те съкратени има и служители от администрацията. Така, общата численост на Горското остава 51 души, всичко. Те трябва да администрират държавния горски фонд в 8 от 11-те общини на хасковска област. Извън тяхната юрисдикция остават само Тополовград, Свиленград и Ивайловград.

След промените, Горското ще охранява само 320 хиляди декара гори-около 1/3 от предишния им фонд.

Община Хасково поема стопанисването и охраната на 11 217 хектара гори. Има създадено специално общинско предприятие, което се грижи за администриране и опазване на горите. То ще бъде под контрола на Регионалната дирекция в Кърджали, бившия РУГ.

Освен от общината, дърва за огрев могат да се закупят и от Горското. В момента обаче там били разпродали всичко, предупредиха Държавните. Хасково е единствената община където сечта на дърва за зимата не е започнала. Заради това, много хора направили заявка за топло от държавния фонд, стимулирани и от ниската цена. Кубик нарязани на 1 метър дърва струва 32 лв. Горивото обаче се взима от горите и транспорта е за сметка на купувача.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини