От х:

Днес в x:

Болярки посрещат с песни дори и неканени гости

Ангелина Атанасова и Жечка Дойкова правят софра според традицията

Боляровските баби от фолклорна група „Болярка“ показаха ,че могат да се радват на живота дори и когато веселото в него не е толкова много. На връх днешния Никулден, бабите спазиха буквално традицията на празника-приготвиха домашни ястия в съответствие с традицията и ги раздаваха на познати и непознати. Бонус бяха песните с които най-добрата самодейна група в хасковско посрещаше дори и неканени гости. В читалището на квартала бе организиран битов кът и софра за отбелязване на Варвара, Сава и Николай. „Варвара вари, Сава пече, а Николай посреща гости“ обясни Жечка Дойкова. И понеже днес е ден на третия светия, посрещането на гости бе приоритет.

Традиционното празнуване на светиите в Болярово не секва дори и след като в квартала остават без поп. Свещеникът от местната „Св. Харалампий“, отец Митко, отиде да помага в хасковската „Успение Богородично“. Така, обзаведената с нов купол боляровска църква остава без служби. Когато вярата е в сърцата обаче, няма нужда от посредник.

С това вероятно ще се утешават в село Тракиец. Там е единствената в областта църква „Св. Николай“ Традиционният храмов празник обаче тази година е отменен, понеже починал местният свещеник отец Атанас Николов, съобщи колегата му отец Митко. Младият свещеник пък днес водеше службата в хасковската „Успение Богородично“ понеже титуляра и архийерейски наместник отец Антоний е в Пловдив на владишки имен ден.

Г.Христов

Видно място в нея заема рибата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини