От х:

Днес в x:

"Арда тур" намаза от гръцката криза. Преглед на регионалния печат

"Хасковски превозвач намаза от гръцките фалити", вестник "Новинар юг". Хасковският превозвач "Арда тур" намаза от кризата в съседна Гърция и купи на половин цена луксозна Сетра. Тя е със стъклен таван, сателитна система за навигация, индивидуални монитори за пътниците и флашки с десетки филми към тях. "Арда тур" вече имала две такива Сетри. Според собственика Себахтин Исмаил, гръцкият пазар ще се срине до два-три месеца и той щял да купи още два автобуса. Освен с обновяване на автопарка, фирмата може да се похвали и със стъпване на пазара в Северна България. Вече вози по линии от Добрич и Варна.

"Без блокада на границата до четвъртък", чело. Земеделците дават почивка в протестта и чакат благоприятния развой на масата на преговорите. След много искания и контраискания, земеделците са готово да изтеглят тракторите ако субсидията за единица площ се фиксира на 28 лв, вместо на предлаганите от правителството 25. Иначе селскостопанската механика ще атакува София.

"150 лв заплата си гласуваха съветниците от Любимец". Заради тежкото финансово положение на местната община, съветниците си орязали възнагражданенията до 150 лв. Режимът на тяхното присъствие напомня този за учениците. Ако имат 5 отсъствия от работата на комисии, съветникът може да бъде изключен от тях. За сравнение, хасковските общински съветници взимат по 287 лв.

"Съдът отряза общината по делото Марчела", водещо на крими страницата. Защитата на община Хасково поиска делото да не бъде придвижвано заради неясно написания иск. От съда обаче не смятат, че има нещо неясно. Марчела иска от общината 400 хиляди лева,дължими за поставяне на асфалт по хасковските улици. Тезата на общината е, че настилката е положена некачествено. Темида прие експертиза на ВиК, според която заради честите аварии асфалтът е претърпял щети. Тоест не е заради некачествен асфалт. Защитата на кметството бе сменена в движение. Вече интересите на общината се защитават от софийската адвокатска кантора  "Доковска".

"Заседание на съд се изнесе в болница", чело на "Хасковска Марица". Безпрецедентният акт се случил в Свиленград. Трябвало да се разпита свидетел по дело за дребно хулиганство. Свидетелят бил в болница, а делото трябвало да бъде приключено за 24 часа. Затова съдия Кремена Стамболиева преместила заседанието в местанта многопрофилна болница.

Както се оказва и планината може да отиде при Мохамед, не винаги става само обратното.

"Половината от фирмите са с над 50% просрочени вземания". Водещото заглавие е развито на стр.4. Повече от половината фирми в България имат да взимат пари, като плащанията се бавят от 2 месеца до към 2 години. Трудното възстановяване на данъчния кредит и различията в прага за регистрация по ДДС пречат на бизнеса.

"Над 12 хиляди лични карти изтичат през декември" на стр.3. За разлика от лятото, когато изтичаха по 2 хил карти, сега свършва валидността на 12 336 документа. Това предполага огромно струпване и опашки. Засега такива няма в хасковсакта паспортна служба, но от МВР предупреждават хората да се активизират при подмяна на документа.

"Връщат 9 деца от дом "Асен Златаров" в семействата. Цели 13 деца са напуснали дома през ноември. 4 са били настанени в новооткритият център за настаняване от семеен тип в Димитровград. 9 са върнати на биологичните си родители. В момента в Дома са останали само 69 деца.

Интересно е като имат родители какво правят тези деца в Дома? Макар и грубо, точното предназначение на "Асен Златаров" е дом за сираци. Вместо това, родната реалност го е изкривил до хранилка за отрочетата на ромски семейства. Така, от самото раждане до пълнолетие. Май ще се окаже правилна политиката на социалното министерство за премахване на подобни институции, колкото и нехуманно да изглежда на пръв поглед.

"Ледената пързалка с нов шеф и нова визия" Новият шеф се нарича Красимир Стойчев, на 25 години. Новата визия е заради изрисувания герб на Хасково в центъра на пързалката. Съоръжението е разчертано и като за хокейно игрище.

Това бе по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини